Benarkah Pelaut itu Playboy?

 Salam 1 Malaysia!! Jom kita survey sikit tanggapan masyarakat terhadap pelaut ni. Ataupun lebih dikenali sebagai "Popeye the Sailorman". Ramai lagi yang masih ragu dengan status seorang pelaut ni. Maklum la, tinggal anak bini berbulan-bulan. Boleh tahan ke?

Yang menjadi tanda tanya sekarang ni. Benarkah pelaut Malaysia seorang Playboy? Dengan moto "1 Port, 1 Isteri" hahaha. Terpulang lah pada kepercayaan masing-masing. Yang penting, sentiasa berfikiran positif dan elakkan tanggapan negatif. So far, jarang aku dengar pelaut yang bercerai tapi yang kahwin dua ada la.

Bagaimana pula tanggapan blogger-blogger Malaysia? Adakah positif ataupun negatif. sambil berfikir tu, jenguk-jenguk la PLAN SPECIAL BLACKBERRY dan CELCOM GREAT SALE. Tapi K-POP STAR LIVE jangan pula join.

Award Playboy Popular!! hahaha

120 comment on Benarkah Pelaut itu Playboy? :

Raji berkata said... on 17 December, 2010

huhu
xpernah taw lak org panggil pelayar nih playboy ;P

mR.sYaH said... on 17 December, 2010

entah r sbb bukan pelaut.. tapi ske brg2 jenama playboy.. hehe...

Zikri Husaini said... on 17 December, 2010

tak tahulah... tapi ada ramai lah kawan yang kerja kapal.. dugaan tuh memang ada ... bila ada yang buat rules ...bawak orang ke blog, eh silap .. bawak pompan ke kapal... yang lain pun mulalah ikut.... dot dot..

a'im said... on 17 December, 2010

haha...apa diorang kesah....ikan banyak duit pun banyak..bini pun nak banyak gak

Scha Nur said... on 17 December, 2010

salam nie,
nice bace ur blog..byk la dapat info about seaferer life from ur blog..
pelaut tu playboy??
for me la kan..ade gak la yg playboy since mmbe2 ade bdak ALAM n da start keje..gaji riban2..but depends on person la kan..mostly org ckp keje kapal mmg kaki bad thing..girls,alcohol..
dulu scha ade pkir mcm tu sbb mmbe ade yg masuk category tu..
since dah ade boyfie keje kapal nih..bawu tau x semua org keje kapal ni playboy..ade yg baik..
well..sbb nila stitik rosak la sume kan..tapi kenal dulu diorg then baru la judge...

::NelyLeyana:: said... on 17 December, 2010

mcm yer je...

navy kat area ni semua gatal2

mie said... on 17 December, 2010

raji!!!
ye ke, tapi gue selalu ditanya ttg tu..
heheee

mie said... on 17 December, 2010

syah!!!
suka playboy xpe..
tapi jangan jadi playboy sudah la..

mie said... on 17 December, 2010

zikri!!
itu zaman dahulu kala la...
skrg ni, xboleh sesuka hati dah camtu..

mie said... on 17 December, 2010

a'im!!!
boleh plak camtu..
duit bukan segalanya...

mie said... on 17 December, 2010

scha!!
kenal dulu baru tau..
xsemua macam tu, tp gue kenal la sapa boyfie tu..
hehheee

mie said... on 17 December, 2010

nely!!!
itu la, nak kata salah...
tapi betull.. heheee

hanafi said... on 17 December, 2010

Dude,comedian kawin bnyk.p.ramlee,ar tompel,salih yaakob,etc msk showbiz jadi comedian kawen ramai

mie said... on 17 December, 2010

ye ke!!
tapi gue bukan comedian.. hehehe

khairunnisa ♥ said... on 17 December, 2010

tak semua rasanya, bagaimana di daratan atau di awangan? diorang playboy tak? rasanya tak semua ^__^

mie said... on 17 December, 2010

xsemua??
maksudnya, ada juga la..
heheeee

ahsfantasy24 said... on 17 December, 2010

mie..
ad kmungkinan gak kot,
tp yewla smp bile nk jdi camtu..

bg yg playboy tu jngn tnggu tua
nk lumpuh bawu nk nyesal.. haa~

eelobor said... on 17 December, 2010

cuma berdasarkan cerita yang di baca jer. belum ada lagi kekawan yang kerja pelaut. susah gak nak komen....

mie said... on 17 December, 2010

ahsfantasy!!
kot je la ye..
tapi xsemua kan..

mie said... on 17 December, 2010

eelobor!!
cerita tu pasti negatif...
heheeee

E.d.Y said... on 17 December, 2010

xpernah dgr pulak..mayb gersang kot sbb lama sngt atas laut..haha

mie said... on 17 December, 2010

xpernah dengar..
xde kot..hahahahaaa

MAPPIAU said... on 17 December, 2010

haah la tak penah dengar pulak camtuh..issshhh tak baek tau playboy2 nih...dont noty2 eh :P

Cik Gallus Gallus said... on 17 December, 2010

tak pernah pulak pelaut ni playboy

zOuL.MzMn said... on 17 December, 2010

ko nye bb pin brape mie?

secantikmanis said... on 17 December, 2010

bukankah makin ditinggal bini, makin bertambah sayangnya

brat2104 said... on 17 December, 2010

masa sekolah dulu, kitorang penah g pelabuhan kuantan. tapi org yg guide kitorang tu x bagi kitorang naik kapal sbb dia kata kapal tu, anak kapalnya org luar dan mereka dah lama x nampak pompuan.. wee...

sebenarnya, pelaut adalah playboy tu tradisi org belah2 barat nu.. mereka kan dh biasa berendek.. so, bila belayar, tinggal awek dan isteri.. x jumpa pompuan, sekali dapat darat, mula la mengembangkan sayap masing2..

so, x adil la kalau samakan pelayar muslim dgn mereka.. lain la kalau tgk dr sudut org islam sekarang yg mmg x kisah nak ... sebelum kawin.. tapi kalau kira gitu, xyah naik kapal.. kat darat ni pun dah berlambak..

Puteri Iqa Izyan said... on 17 December, 2010

yeke?
rasenye mcm dieorg ni setia je. kwn2 aku pkwe dieorg yg duduk kat laut pun setia je..

tp tu sbnrnya bergantung kpd sesetengah individu jugak kan? :D

miss nina said... on 17 December, 2010

pandangan saya pula, tak semua orang macam tu.
kenalan & adik angkat saya juga pelaut -mereka tidak menafikan stigma macam tu, tapi bergantung kepada setiap individu juga.

tak begitu mie?

iekabean said... on 17 December, 2010

Like entry nih.

Ermmm..
think positive and everything would be occay.

nak komen, takut jadi kat bapak sendiri.
Apa-apa pun, sebenarnya dragon ball ada 7 biji!!! HAHAHHAA

ANATI SOKI said... on 17 December, 2010

haaa.. mnda ni anat tak stuju. ada certain2 plaut je yg cmtuh. pakcik anat kapten kapel. traveliing. 6bulan atas kapal.6bulan atas drt. still he is a good people. and he has a great family. just only 1wife ;) =P

- zuriey - said... on 17 December, 2010

playboy la selalu cari perempuan bila turun ke darat..lepas geram agaknya

Cik Peanut said... on 17 December, 2010

x tahu lak navy ni playboy.
ala, same jer, ok di darat ke laut ke, ade jugak yang playboy

NICK IRFAN said... on 17 December, 2010

tp aku rasa ko playboy ni... hahhaa

YUZI said... on 17 December, 2010

duduk atas kapal mane ade gegurl.. so bila singgah port. mesti la ade yg mengatal ckit kot.. standard laki la nakal ckit2 je.. hahe :p

nora said... on 17 December, 2010

aku nak tanya ko ni

KO PLAYBOY KE TAK huhuhu

papabear said... on 17 December, 2010

sailor mat saleh tu biasa la dengar 1 port 1 wife tapi sailor Malaysia tak pernah pulak... :P

mr.syazwan said... on 17 December, 2010

F
U
U
Y
O
O
O

PLAYBOY!!

CIS

nahmar said... on 17 December, 2010

bukan hang mmg playboya ka mie?

NARDtheNERD said... on 17 December, 2010

ikut pada orangg.
kalau setia, setialahhh.

kalau tak...
1 port 1 bini laaa.

haha.

mie said... on 17 December, 2010

mappia!!!
xde la noty2..
just suka2..
heheeeee

mie said... on 17 December, 2010

gallus!!!
bagus2, masih terpelihara

mie said... on 17 December, 2010

zoul!!
kenapa dgn bb pin gue..

mie said... on 17 December, 2010

secantikmanis!!
bagi gue, begitu la

mie said... on 17 December, 2010

brat!!
gue sokong cikgu....
heheheeee

mie said... on 17 December, 2010

puteri 1qa!!!
kena tengok individu tu sendiri gak...

mie said... on 17 December, 2010

miss nina!!
memang mcm tu, xsemua macam tu..
heheeee

mie said... on 17 December, 2010

ieka!!!
betul tu, pikir positif...
tapi kena masih xjupe 1 lagi dragon ball

mie said... on 17 December, 2010

anati!!!
semua nya bergantung kepada individu tu sendiri...
xsemua kan..

mie said... on 17 December, 2010

zuriey!!
segmen lepas geram..
hahaaaa

mie said... on 17 December, 2010

cik peanut!!!
betul tu..
xda bezanya yg didarat mahupun di alut

mie said... on 17 December, 2010

irfan!!!
aku rasa aku pengguna barangan playboy je..
hahaaaaa

mie said... on 17 December, 2010

yuzi!!
nakal sikit2 je...
heheheee

mie said... on 17 December, 2010

nora!!!
sepertinya sedia maklum..
gue adalah pengguna baranagan playboy saja..

mie said... on 17 December, 2010

papabear!!!
sailor malaysia semua baik2...

mie said... on 17 December, 2010

syazwan!!
not me..
heheheee

mie said... on 17 December, 2010

nahmar!!!
macam xkenal aku je..
aku ni baik kan...hahaaaa

mie said... on 17 December, 2010

nard!!!
betul tu...
hanya kesetian menggambarkan segalanya

gadissemasa said... on 17 December, 2010

emm . penah gak dengar pasal pelaut ni . dalam novel epilog cinta pon digambarkan yang pelaut ni playboy . tapi faktanya , tak tahulah kan .

mie said... on 17 December, 2010

gadissemasa!!
faktanya bergantung pada individu la..
ehheeee

zOuL.MzMn said... on 17 December, 2010

nak add kat bbm lah..
leh ke x?

Fitrihadi said... on 17 December, 2010

yang aku dengar pelaut tu kayo.. balik je dah bleh beli kereta, beli umah.. woahhh hebat!

Scha Nur said... on 17 December, 2010

mie,

kenal ke boyfie scha??
curiouss...

za petrelli said... on 17 December, 2010

balak akak pelaut.. dan die seorang playbiy tegar

Ain Zulaikha said... on 17 December, 2010

saya berdoa agar saya tak dapat la suami yg kerja kat laut.. huhu takut jgk, tp jgn pandang semua orang playboy.. agak2 da perempuan tak kerja kat laut tu? huhuhu

zuar said... on 17 December, 2010

yeke pelaut camtu?memang style kot.dh dok jauh dgn isteri memang la sangap.hua3

zarifahmr said... on 17 December, 2010

emmm tak berani nak cakap. kadang ade yang cemtu kadang ade yang tak. tak semua orang same kann

tehr said... on 17 December, 2010

bagi aku
orang yang dok diam kat darat ni lagi playboy
macam2 hal ada

biskut said... on 17 December, 2010

jangan cakap macam tuh beb...terasa wehhh...

Mrs. Mazlan said... on 17 December, 2010

hihii..
hangat btl topik cik mie kite ni..
btl ke pelaut tu seme playboy?
laut ke? darat ke? udara ke?
sama je..
pokok pangkalnye hati
so far setakat ni ada la sorang 2 pelaut yg playboy sy dgr citer..
xramai..
sbb kebanyakkan dorg ni tau ..
susah nk carik pompuan yg setia nk tunggu dorang pergi berbulan2 lamanyer tu..
huhuuu


tp..
cm tadi la..
pokoknya hati
nk menggatal xpayah nk tgk tmpt..
darat ke, laut ke, udara ke..
sama jer...

etomyam said... on 17 December, 2010

Kahwin dua tu kena ada skill dan kepakaran tersendiri tu hahaha

athirah said... on 17 December, 2010

yup!!! familiar gila ng benda ni... bila ckp pelaut.. pelayar... atau org yg tinggal kat laut2 ni.. mesti panggil playboy utk lelaki la... kl pompuan mst nti x diske org rmi... hurmmm....

mie said... on 18 December, 2010

zoul!!!
nanti gue bagi...
xde hal la..

mie said... on 18 December, 2010

fitrihadi!!
itu dari segi harta benda..
heheee

mie said... on 18 December, 2010

scha!!!
kenal, dia penah ganti gue...
junior gue la...

mie said... on 18 December, 2010

petrelli!!
bangga dapat jadi balak playboy ke....
hahaaaa

mie said... on 18 December, 2010

ain!!!
pompuan ada juga keje laut...
ehheeee

mie said... on 18 December, 2010

zuar!!!
xsemua, sangap pun boleh control..

mie said... on 18 December, 2010

zarifah!!!
betul tu, lain org lain style

mie said... on 18 December, 2010

tehr!!!
itu la, macam jenis skrg ni..

mie said... on 18 December, 2010

biskut!!
jangan risau, xde kaitan dengan sapa2 pun...

mie said... on 18 December, 2010

mrs mazlan!!!
betul tu, pokok pangkalnya..
dimana saja, mesti ada playboy..
heheee

mie said... on 18 December, 2010

etomyam!!!
skill camna tu?
share2 la.. heheee

mie said... on 18 December, 2010

tra!!!
camtu ke?
kesian org laut..
heheee

maCy said... on 18 December, 2010

laa egt pnjg pendapatnya. rupenye tanye kite balik. kui3


hum, no komen. tp kn mmg ada yg ckp cmtu. hik3

mie said... on 18 December, 2010

ada juga ke!!!
tapi gue xmasuk golongan tu ye..

zOuL.MzMn said... on 18 December, 2010

gua tunggu babe!

nursarah puteri biru said... on 18 December, 2010

aku rasa playboy ni tak mengira pelaut ke pendarat ke apa. ahaha

HonEyBuNNy said... on 18 December, 2010

xbenar....pelaut la setia kan..yala...dk laut ja....awek pelaut yg ada bf lain..uhuhuhu

Cik Tom said... on 18 December, 2010

pernah dgr..dan rs boleh dipercayai..sbb penah tgk depan mata..huhu

Ardzham said... on 18 December, 2010

Ramai orang banyak ragam, taklah semua pelaut macam tu. Maknanya tak perlu jadi pelaut untuk jadi playboy.

Berpoligami ni pun lebih elok dari perpoya-poya kan.

penaberkala said... on 18 December, 2010

bro, playboy ka? haha
tak baik wooo, setialah pada yg satu

pasal pelaut dan perempuan kat port2 yg disinggah pernah dgr, tp ak percaya bkn semua mcm tu

Eazy Izzuddin said... on 18 December, 2010

playboy....
xD

Belalang Hijau said... on 18 December, 2010

belalang ade kawan navy sorg...
dia bukan saje tidak gay malahan sgt giler betina...

hahaha

mie said... on 19 December, 2010

zoul!!
orait, tunggu...

mie said... on 19 December, 2010

nursarah!!
betul tu, xkira di mana anda berada..
heheee

mie said... on 19 December, 2010

honeybunny..
betul tu, heheeee

mie said... on 19 December, 2010

cik tom!!
ayoyo, cik tom pernah tengok live..
heheeee

mie said... on 19 December, 2010

ardzham!!!
statement yang menarik...
heheee

mie said... on 19 December, 2010

penaberkala!!!
gue ok je, belum lagi jadi playboy...
heheeee

mie said... on 19 December, 2010

eazy!!!
ye, playboy...

mie said... on 19 December, 2010

belalang!!!
manusia macam2 ragam..
heheeee

akubiomed said... on 19 December, 2010

Tak tahulah nak cakap memang banyak orang diluar sana berkata tentang pelaut. Bagi si pelaut kalau yang pandai jaga diri dan melawan dugaan hawa nafsu. Alhamdulillah

mie said... on 19 December, 2010

insyallah!!!
akan melaan segala benda2 negatif

Amirez said... on 19 December, 2010

tak pastilah playboy ke tak. ramai juga kawan yg keje kapal, ada yg dah kawen ada yg bujang. yg dah kawen dah ada 2 anak. nampak ok je tapi hati orang siapa yg tahu kan hehe

mie said... on 20 December, 2010

hati org memang susah nak baca..
heheheee

suri said... on 20 December, 2010

ada mengenalinya sebab belakang umah sslu ada pasar malam budak pelatiah ALAM (melaka) sllu jer lepak stu.klu g pasar mmg mmg akan jumpa mrka2 ni2.

nampak tinggi2..smart,kulit gelap2 tu le mrka heee..

mmg ada tapi tak smeu hee..mmber ada gak kawin dgn budak ALAM..

masa bujung ok lagi kot klu nak playboy,,tapi klu dah kwin harap2 takder le heee

mie said... on 21 December, 2010

macam itu la..
kalo dah kawen, ingat anak bini kat umah je..
hehee

anakibu said... on 30 December, 2010

im a sailor too.......bergantung pd induvidu masing2...kembar 3 "ayah"

mie said... on 31 December, 2010

yes!!
bagus tu..
hehehe

anakibu said... on 05 January, 2011

ermmm.....mie....are you sailor...huhuhuhu

mie said... on 05 January, 2011

yup!!!
sailorman....

anakibu said... on 05 January, 2011

mie:aku harap kiter jadi pelaut sejati.....say no too playboy2..wakakakaka

mie said... on 05 January, 2011

semestinya!!!
hanya guna barangan playboy saja..

anakibu said... on 05 January, 2011

:)

mie said... on 06 January, 2011

:)

Khairul Naim Hashim said... on 24 December, 2011

hehehee..
playboy ke..?
rase sndiri lah..
^^
follow lah blog ni http://budakapal.blogspot.com/

lanun pencen said... on 14 April, 2012

igt org kat darat tu baik sgt?? ade je kaki mabuk keje darat,,ade je org keje kilang playboy,,org darat smua semayang penuh ke??please k,,kat mana2 sama je,,baik ke jahat ke ade kat mana2, xkira laut, darat, angkasaraya.puih!!
follow my blog pelaut, kenali pelaut, http://www.akasiamag.com

mie said... on 14 April, 2012

khairul naim!!
ntah la, kadang2 terasa juga..
ehehehee

mie said... on 14 April, 2012

lanun pencen!!
semua ada baik buruknya..
ehehehe

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new