Perjalanan Ke Bangkok Bersama Keretapi Tanah Melayu

 Salam 1 Malaysia!!
Percutian tanpa perancangan memang seronok walaupun agak bahaya. Peringatan!! Kepada yang ingin bercuti, sila merancang awal-awal. "Jom ke Thailand", keluar saja ayat ini, terus mencari tiket untuk ke Thailand. Mesti survey dengan Air Asia dulu.

Alamak!! Penerbangan Penang-Bangkok lebih mahal dari Kuala Lumpur-Bangkok. Untuk menjimatkan wang, maka telak memilih keretapi "Ekspress International". Masalahnya pula, perjalanan mengambil masa lebih kurang 22 jam. Jom ikuti pengembaraan ke Bangkok.

 Ingat lagi keretapi ini? Tersilap fakta tentang keretapi baru KTMB. Keretapi ini la yang membuatkan perjalanan "Ekpress International" terlewat selama 1 jam.
 Hanya ada 2 gerabak sahaja dari Butterworth ke Bangkok. Semuanya tempat tidur tapi katil hanya dibentangkan sebelah malam sehingga keesokkan harinya oleh pekerja keretapi. Keretapi ke Bangkok hanya terdapat di Butterworth sahaja.
 Sistem nombornya agak pelik, buat yang pertama kali kemungkinan akan "confuse" sedikit. Semasa dalam perjalanan dari Butterworth ke Padang Besar, keretapi ini akan berhenti juga untuk mengambil penumpang macam LRT. Tapi berlaku perebutan kerusi la pula.
 Specialnya ada kipas dalam gerabak. Maklum la, sejak akhir-akhir ini air cond keretapi KTMB selalu sangat meragam. Adakah sudah sampai masanya memperkenalkan keretapi baru seperti Malayan Tiger Train.
 Katil bahagian atas masih berlipat lagi. Bayangkan 1 gerabak ada lebih kurang 90 katil. Tukang sediakan katil hanya seorang setiap gerabak. hahaha!! Semasa di Padang Besar, pengurusan keretapi telah bertukar tangan dengan pihak Thailand. Manakala kantin dan lain-lain gerabak bersambung di Stesen Keretapi Hatyai.
 Sudah sampai di Bangkok!! lakukan apa yang sepatutnya. Bayangkan sehari suntuk berada dalam keretapi tanpa makan sebutir nasi pun. Hanya berbekalkan 1 liter air mineral dan buah mempelam yang dijual oleh peniaga yang naik menjual dalam keretapi semasa keretapi singgah di beberapa stesen keretapi.
Cuma sempat tangkap gambar kaunter saja!! Boleh booking 2 bulan awal tu. Stesen Keretapi Bangkok memang sesak, sampaikan nak lalu keluar dari stesen pun main selit menyelit sahaja. Mungkin sebab hujung minggu kot. 

Sudahlah banyak platform keretapi, tapi tempat duduk cuma sedikit sahaja. Yang specialnya, ada tertulis "for monk only". Jadi, yang lain bersila la dibawah lantai sambil berkelah seisi keluarga. Maklum la, kepenatan untuk terus ke hotel. Tiada banyak gambar disekitar Stesen Keretapi Bangkok. Mungkin satu hari nanti akan sampai lagi ke sini.

60 comment on Perjalanan Ke Bangkok Bersama Keretapi Tanah Melayu :

Telor Power said... on 10 May, 2012

seronok betul ni....boleh gua join lain kali

MR Penyubiru said... on 10 May, 2012

uik..mencabar sungguh perjalanan ini.. kalu bawak famili ngan anak kecik ni,tak tau apa jadi..hehe

Boni JLL3 said... on 10 May, 2012

wah..bagi orang yang fes time ni, kompem2 akan sesat ke mana2 ni..hehehe

mie said... on 10 May, 2012

telor!!
boleh saja...
itu trip yang xdirancang..
ehehehee

mie said... on 10 May, 2012

penyubiru!!
trip backpacker ni hanya sesuai untuk orang bujang je...
heheheee

mie said... on 10 May, 2012

boni!!
sesat tu yang buat pengalaman jadi berharga...
cabaran skit..
ehehehee

tehr said... on 10 May, 2012

tak jumpa nasi memang letih dan lapar
lain kali kena bawa roti la

Bardboo said... on 10 May, 2012

22 jam?! memang penat betul ni..huhu.

pipoq said... on 10 May, 2012

kali terakhir naik keretapi masa tahun 2008..

bangkok ok ke bro ? nak gi sana risau bom meletup je..hehehehe

Kancil 8349 said... on 10 May, 2012

seronoknya...kancil ndak pernah naik lagi keretapi...

ingin mengetahui jawapan wordless wednesday semalam...jom singgah ke blog Kancil

http://kancil8349.blogspot.com/2012/05/jawapan-wordless-wednesday-37.html

iN said... on 10 May, 2012

lame2 dlm keretapi x penat ke pakcik ????

nurkaloi said... on 10 May, 2012

baru advnture hehehe
kaloi skrg ngah merncang nk nek malayan tiger train
xcited !!

redlomo said... on 10 May, 2012

mcm best jer.. tapi mesti penatkan naik kereta api...

Mak Lagenda said... on 10 May, 2012

Kdg2, percutian tnpa dirancang lbh menyeronokkan...

cinnamon.com said... on 10 May, 2012

dulu2 ada la naik keretapi,berdiri lgi tu..

musim raya.

nabilah_2908 said... on 10 May, 2012

perjalanan ambil masa selama 22 jam...uaaaaiii...lamanya...

sissyira said... on 10 May, 2012

salam..

xsanggup nk jejalan jauh macam ni..

madammondoq said... on 10 May, 2012

i tak pernah naik keretapi.. huhu....

Yas y said... on 10 May, 2012

Lama dah tak naik ketaapi nih....berbelas tahun gamaknya kot....

mie said... on 10 May, 2012

tehr!!!
itu la, dalam keretapi memang ada nasi..
cuma status nya masih dalam pertanyaan..
eheheheee

mie said... on 10 May, 2012

bardboo!!!
betul tu, macam melancong dalam keretapi sahaja..
ehehehee

mie said... on 10 May, 2012

pipoq!!
sebenarnya thailand lebih selamat dari Malaysia...
kawalan sungguh ketat...
heheheee

mie said... on 10 May, 2012

kancil!!!
ye ke, gue slalu travel dengan keretapi sahaja...
atas sebab tertentu..
eheheheee

mie said... on 10 May, 2012

ubie!!
nak penat apanya...
tido saja sambil mengulangkaji pelajaran..
ahahhahaaa

mie said... on 10 May, 2012

kaloi!!!
sementara tengah muda, kena la hidup adventure skit...
gue pun teringin nak naik malayan tiger train..
ehehheee

mie said... on 10 May, 2012

redlomo!!!
memang best...
penat hoilang bila rasa gembira....
heheheee

mie said... on 10 May, 2012

mak lagenda!!!
itu la, main hala tuju je...
yang dirancang belum tentu sempurna..
eheheheee

mie said... on 10 May, 2012

cinnamon!!
ada lagi ke keretapi yang kena berdiri?
setahunya, komuter saja..
eheheheee

mie said... on 10 May, 2012

nabilah!!!
teramat lama...
sampai dah macam kat rumah pula..
eheheheee

mie said... on 10 May, 2012

sissyira!!!
biasa la, jiwa muda...
tapi xgalakkan kaloau xnak adventure..
eheheheee

mie said... on 10 May, 2012

madammondoq!!
ye ke, lain kali cuba la..
mesti rasa seronok..
eheheheee

mie said... on 10 May, 2012

yas!!!
lama tu, sesekali, melancong bersama keretapi seronok juga..
eheheheee

Mooniqueen said... on 10 May, 2012

Lame betul tak naik train...rase ye Dah lebih 20 tahun kot...

Iza Teratak Usang said... on 10 May, 2012

Assalam..
Tak pernah naik lagi keretapi..teringin nak naik.

fiezaradzi said... on 10 May, 2012

macam seronok jer.. haha

lama tu..dah lama tak naik keretapi.. penah jugak naik dr kl-butterworth.. bangkok tak penah..
itu pun dah lama sgt..

de anak kecik, mmg susah lau lama2 ni..

Ryu on ahsfantasy24.com said... on 10 May, 2012

hehe.. naik malayan tiger selesa sikit,
tenang dan selesa ^^,

puanbee said... on 10 May, 2012

suami saya suka main terjah mcm ni , layan je la walaupun agak tk suka sebab kelam kabut ..

chii said... on 10 May, 2012

tak sanggup rasanya nak tmpuh 222 jam tu..kalau naik cruise..ok la gak ;p

onlajer said... on 10 May, 2012

Tak pernah lagi lah naik keratapi,tapi lepak kat quaters keratapi yang kat bangsar tu adalah sesekali kala

Myra Jay said... on 10 May, 2012

Best2, suka gak kalau plan last minit sbb konpom akan jadi, selalu klau plan awal xjadi..heheee


**Dah lama tak naik keretapi, berpuluh thn rasanya :)

Denaihati said... on 10 May, 2012

sekali sekala naik keretapi memang best, cuma 22jam memang mencabar mental dan fizikal bila xde makanan.

mie said... on 10 May, 2012

mooniqueen!!
lama juga tu...
apa kata try la naik lagi..
ehehehee

mie said... on 10 May, 2012

iza!!
wasalam...
ye ke, best juga naik train sebenarnya..
eheheheee

mie said... on 10 May, 2012

fiezaradzi!!!
itu la, kalau budak2 dah besar ok skit...
lagipun enjoy sebenarnya dalam keretapi kalau trip ramai2..
ehehehee

mie said... on 10 May, 2012

ryu!!
ye ke? ni mesti dah naik..
nak naik juga la lain kali..
ehehheeee

mie said... on 10 May, 2012

puan bee!!
suami mesti jenis adventure ni...
terjah seronok sebenarnya walaupun agak kelam kabut..
mat saleh style...
hehehee

mie said... on 10 May, 2012

chii!!!
bukan 222 jam ye...
naik cruise sampai xnak turun cruise plak nanti..
ehehheheee

mie said... on 10 May, 2012

onlajer!!
ok la tu...
dapat juga melepak kat quarters keretapi..
gue xpenah lepak quarters lagi..
eheheheee

mie said... on 10 May, 2012

myra jay!!!
itu la, plan awal2 kadang2 ada saja rintangan...
tapi problem nak mencari tempat la kalo plan last minit..
eheheheee

mie said... on 10 May, 2012

denaihati!!
itu yang menjadi masalahnya...
makanan tu ada, cuma berani atau tidak saja nak makan...
ehehehe

RazFiRa said... on 10 May, 2012

aduh. x krem ke pungkoq?

mie said... on 10 May, 2012

naik keretapi xkan krem..
sebab boleh jalan2...
hehehehe

kulanz said... on 10 May, 2012

Perjalanan 22 jam tu kalau dengan pasangan lagi seronok, hahaha..

mie said... on 10 May, 2012

semestinya...
bercuti dan bergembira..
sambil menghayati..
hehheeee

Yan Khalid said... on 11 May, 2012

seronoknya naik train
mengimbau nostalgia :)

Ezad Skytech said... on 11 May, 2012

seronok berjalan ke sana ni..tapi kalau first time pergi ni takut sesat la pulak...hee...

mie said... on 11 May, 2012

yan khalid!!
nostalgia?
mesti banyak kenanagn ni..
ehehehee

mie said... on 11 May, 2012

ezad!!
itulah cabarannnya...
semuanya pasti ada 1st time..
heheheh

-:mrb|ue:- said... on 01 July, 2013

Perkhidmatan Ekspres Antrabangsa ini adalah oleh Thailand. Gerabak semua Thai punya. Bukan dr KTMB (KTMB tlg jual tiket 1 way je). Harap maklum. TQ.

mie said... on 01 July, 2013

thankz sebab sudi share informasi..
hhehehehe