Pertama Kali Menjejak Kaki di Bangkok

 Salam 1 Malaysia!!
Ramai pula tak pernah naik keretapi ye. Maklum la, Air Asia kan ada. Tambang pun murah!! Tapi LRT ataupun komuter mesti ramai pernah naik!! Tentang pengangkutan di Bangkok, memang tidak menjadi masalah. Macam-macam jenis ada.

Tambahan pula, mesti ramai teringin nak naik "tuk tuk". Kata orang, sia-sia sampai Bangkok kalau tidak naik "tuk tuk". Jom kita mulakan perjalanan mencari hostel pilihan iaitu Saphai Pae.

 Mesin ATM dalam MRT Hua Lamphong
 Token tiket seperti monorail. Rupanya Thailand dah lama guna sistem ni
 MRT Hua Lamphong - Silom. Kena tukar naik Sky Train ke Surasak
 Untuk ke Saphai Phai, gunakan "exit 1" apabila sampai Surasak Station
 Jalan terus sehingga persimpangan bangunan yang tinggi itu
 Chartered Square Building! Di hujung jalan belok kanan
 Dipertengahan jalan akan jumpa BAM building. Banyak arca-arca menarik
Lebih kurang 5 minit perjalanan dari Surasak Station, sudah jumpa Saphai pae Hostel.

Sebenarnya, banyak hotel dan hostel yang menjadi pilihan di Bangkok!! Sebab ini adalah salah satu hostel yang dicadangkan seorang "travel blog", itu yang terus mencarinya. Kalau dari airport pun mudah. Pastikan menggunakan Sky Train dan berakhir di Surasak Station.

28 comment on Pertama Kali Menjejak Kaki di Bangkok :

cinta siswi said... on 11 May, 2012

apekah itu tuk tuk???

mie said... on 11 May, 2012

kalau perasan gambar bawah skali...
depan hotel tu ada tuk tuk...
sejenis kenderaan...
ehheheehee

Yan Khalid said... on 11 May, 2012

jauh perjalanan,
luas pengalaman,
bertambah pengetahuan.

bagus betul ni
street smart, thumb up!

Ezad Skytech said... on 11 May, 2012

ohh..kenderaan roda 3 tu ye tuk tuk...hee~

Edy Zaidi said... on 11 May, 2012

ni buat aku teruja sngt nak g thailand...

mie said... on 11 May, 2012

yan khalid!!
xjauh mana pun..
tapi cari pengalaman skit..
ehehehhe

mie said... on 11 May, 2012

ezad!!
yup, itulah tuk tuk..
hehehhee

mie said... on 11 May, 2012

edy!!
memang kena pergi pun..
ehehehehhe

madammondoq said... on 11 May, 2012

wah!! bestnya jalan-jalan jugak!!

Puteri Iqa Izyan said... on 11 May, 2012

nak ole-ole! hik hik hik

mie said... on 11 May, 2012

madammondoq!!
sampai penat berjalan2...
heheehee

mie said... on 11 May, 2012

puteri iqa!!
ole2 dah ramai bedal..
hahahaaa

happy eim said... on 11 May, 2012

negeri saya jiran thailand..tp, tak pernah sampai pon lg..^^

mie said... on 11 May, 2012

kalau dekat..
bila2 masa je boleh sampai..
eheheheee

SukaShare said... on 11 May, 2012

Macam best je kat sana..Bila la saya boleh pergi =)

onlajer said... on 11 May, 2012

Rasa kena juga buat trip ke thailand nih.agak2 dari jay bee nak kesana berapa jam ya

Sharidawati Shahrudin said... on 11 May, 2012

wow nampak nya kota mereka lagi membangun kan? hmmmmmmm

Boni JLL3 said... on 11 May, 2012

wah...dorang da lama da pakai sistem token tu rupanya

tehr said... on 11 May, 2012

aku juga rasa teringin nak naik tuk tuk ni
hehe

FazMas said... on 11 May, 2012

Mungkin boleh kongsikan dengan kami dari segi kos sepanjang berada di sana.. at least boleh lah kitaorang buat bajet nak ke sana.. :-D

mie said... on 11 May, 2012

sukashare!!
tu baru MRT dengan sky train..
ehehehe

mie said... on 11 May, 2012

onlajer!!
sekejap je tu...
tapi naik flight la..
ehehheeee

mie said... on 11 May, 2012

sharidawati!!!
kalau diikutkan, memang semakin membangun...
hehehee

mie said... on 11 May, 2012

boni!!
itu la, nasib baik Malaysia pun dah start..
kalau x, jakun sekejap..
eheehhee

mie said... on 11 May, 2012

tehr!!!
jangan lepaskan peluang..
hehehehe

mie said... on 11 May, 2012

fazmas!!
alamak, ni trip tanpa rancangan...
so, xde bajet...
heheheee

CIK TOM said... on 12 May, 2012

mmg best gi bangkok..

mie said... on 12 May, 2012

memang best..
ehehehee

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new