Adakah Ini Keretapi Baru KTMB?

 Salam 1 Malaysia!! Macam sudah lama tak update blog tapi banyak entry yang tertangguh. Benarkah KTMB ada keretapi baru? Keretapi "british style"!! Sempat juga tangkap gambar keretapi "berwarna hijau" di Stesen keretapi Ipoh.

Tak pernah pula tahu kewujudan keretapi "warna hijau" ni. Tapi. konsep dalamnya nampak menarik!! kalau tak silap, badan keretapi ada tertulis "Eastern & Oriental Express". Ada sesiapa tahu kewujudan keretapi ni? Tiba-tiba teringin pula nak naik keretapi ni.
P/S: Tahniah Lewis Hamilton!! Kemenangan di Grand Prix F1 China



64 comment on Adakah Ini Keretapi Baru KTMB? :

*i E J a* said... on 19 April, 2011

wah2 ! pasneyh msty lgy rmai yg nek keta api . hehehhe . temasok la cik ieja !!

mie said... on 19 April, 2011

harap2 benar lah ini keretapi terbaru tu..
nampak unik sangat..
ehehee

hana said... on 19 April, 2011

cantek nye..
nk gak naek..
dh la saye nh x pernah naek pengangkutan awam sekang..
haha

mie said... on 19 April, 2011

kalo benar la..
tunggu la pelancarannya..
eheheee

zacky ~786~ said... on 19 April, 2011

waa sy teringin sgt.. nk nek keta api ... huhu... smpai skrg tak nek2..

luqman zakaria said... on 19 April, 2011

wah!menarik nih..nak nek la!!huhu~

mie said... on 19 April, 2011

zacky!!
sesekali, kena juga mencuba..
eheheee

mie said... on 19 April, 2011

luqman!!
tapi belum tahu kesahihan keretapi ni..
eheheee

SYAM COOK said... on 19 April, 2011

ini bukan special coach dari negara luar ke.. kalau tak silap la.. mcm bas pesiaran la.

mie said... on 19 April, 2011

ye ke,
gue pun xpasti..
ternampak di stesen keretapi ipoh..

.sweet-ants. said... on 19 April, 2011

wah.
cam romantik je dlm tu :)

NOOR FATIN said... on 19 April, 2011

xpenh tgk lagi. cantiknya! eheh

mie said... on 19 April, 2011

itu la..
beruntung kalo benar2 keretapi malaysia..
eeheheee

mie said... on 19 April, 2011

fatin!!!
itu la, nampak menarik saja..
eheheheeee

saya_arief said... on 19 April, 2011

klasikk..
likee.
:D

mie said... on 19 April, 2011

memang nampak klasik..
eheheeee

nelly said... on 19 April, 2011

jom naik bersama !

HonEyBuNNy said... on 19 April, 2011

cantik tu ketaapi neh....
jom la naik ramai2..hehe

mie said... on 19 April, 2011

nelly!!
jom ramai2 kita serbu..
eheheheee

mie said... on 19 April, 2011

honeybunny!!
jom jom jom...
heheeee

Nadia Mashuri said... on 19 April, 2011

macam best je..
nnt nk try kalau ada masa..

Siti Nurhayati Dollah said... on 19 April, 2011

Wah, gaya british habis. Cantik mata memandang. Hijau lagi.


*Berangan-angan nak naik

khairunnisa ♥ said... on 19 April, 2011

mie, last year pernah nampak train ni masa tunggu train lain dari SOGO - Sg. Buloh T_T

kecewa sebab train ni lalu macam tu je.. haha ^_^

mie said... on 19 April, 2011

ye ke...
itu la, menjadi tanda tanya juga ni..
eheheeee

Afzainizam said... on 19 April, 2011

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jom Terjah entry terbaru ??
Yamaha 125z

aku selalu naik yang warna biru belang kuning tu jerrrr... paling canggih pun komuter ajer.....

puteri ain said... on 19 April, 2011

menarik la keretapi ni..nampak classic but nice..:) lawa !

IMANSHAH said... on 19 April, 2011

last naik keta api tahun 99 lama kan??

mie said... on 19 April, 2011

afzainizam!!
ok la tu..
adik beradik keretapi juga..
eheheee

mie said... on 19 April, 2011

puteri ain!!
itu la, nampak klasik..
eheheeee

mie said... on 19 April, 2011

imanshah!!
lama tu, dah alaf baru ni..
eheheeee

Sham said... on 19 April, 2011

waa lama betul aku tak naik keretapi ni...ada dekat2 20 tahun kot...

mie said... on 19 April, 2011

tu dia...
lama juga tu..
ehheheeee

.:padie_eyla:. said... on 19 April, 2011

hoaaaa. dolu dolu penah naikkk. sekarang lameeee tak jenguk stesen tuh. hehe

mie said... on 19 April, 2011

sekali sekala kena datang jenguk..
eheheeeee

Prince Halilintar said... on 19 April, 2011

aku pon nak nek keteapi..dah lame sgt xnaik..rindu nak nek keteapi yg ade tmpt tido..hehe

mie said... on 19 April, 2011

yang tempat tido tu..
memang feveret gue..
ehehheeee

Benjy said... on 20 April, 2011

Wowww !... nampaknya marketing plan KTMB semakin 'menganas' dengan meletakkan tarikan baru 'classic train' ... di Sabah KNS juga berbuat demikian bagi perjalanan KK - Beaufort ... terkenang cerita2 lone ranger dan koboi klasik ...

Syabas KTMB kerana pandai memancing orang dan tahniah Mie kerana entri ini menyebab para pengomen mula berminat menaiki keretapi dan menjadi publisiti berharga bagi KTMB ...

KTMB kena bayar loyalti ni pada Mie sepatutnya ... hehehehe

mie said... on 20 April, 2011

eh, loyalti?
gue pun xpasti adakah ini keretapi KTMB...
tapi gue teringin nak pergi Sabah...
ehheheeee

mie said... on 20 April, 2011

nadia!!
memang best..
jangan lupa try..
eheheeee

mie said... on 20 April, 2011

siti!!
itu la, lampu2 nya menarik..
ehehehehee

Bahulu said... on 20 April, 2011

as salam ,mai jejalan kat sini.
menarik keretapi tuu...nampak ada klass

puanbee said... on 20 April, 2011

lorh ketapi nih dah lama ada , rumah mak bee dekat dgn landasan ketapi , selalu nampak ketapi nih lalu dan selalunya penumpang nya pelancong ..dah lama dah dr kami kecik2 lg ada hee

MAPPIAU said... on 20 April, 2011

alaaaa lame dah akak tak naik ketapi, haaaa ape kate ko terai test bagi tiket free naik ketapi kat akak kan, sekali sekale ko buat hati akak gumbira dapat pahale ahak ahak ahak :P

mie said... on 20 April, 2011

bahulu!!
memang nampak klass..
heheheee

mie said... on 20 April, 2011

puan bee!!
baru tahu...
thankz for sharing...
kena kaji lagi ni...
eheheeee

mie said... on 20 April, 2011

mappiau!!
insyallah, doakan gue murah rezeki dan cepat kawen...
tapi kalau keluarga askar selalu dapat diskaun kalo naik keretapi..
eheheeee

Raji berkata said... on 20 April, 2011

woahhhh bestnyer
msti selesa dlm tuh xD
tu pun kalau tak pack cm ktm bese

mapetm said... on 20 April, 2011

Ini coach Eastern & Oriental Express yang bermula dari Bangkok - KL - Singapore - KL - Bangkok, dengan tambang bermula dari USD 2320 sehingga USD 4770 dengan tarikh perjalanan terhad. Dikenali dengan keretapi hotel bergerak mewah siap dengan pakej pelancongan di 3 hentian utamanya .http://www.orient-express.com/web/eoe/eastern_and_oriental_express.jsp laman web atau lawat blog saya di www.malayarailway.com untuk info sejarah KTMB.

amny said... on 20 April, 2011

cantinyee...xtgok lagi kat dalm tuu...^^

tehr said... on 20 April, 2011

dah pasti keretapi ni tak ke kelantan
memang tak pernah aku lihat pun

mie said... on 20 April, 2011

raji!!!
itu la, teringin nak joinkeretapi ni..
eheheheee

mie said... on 20 April, 2011

mapetm!!
thank for ur information...
baru gue tahu..
ehehehee

mie said... on 20 April, 2011

amny!!
itu la, seronok kalo dapat naik..
ehehehee

mie said... on 20 April, 2011

tehr!!
gue pun 1st time tengok ni..
eheheheee

Pojiepooh Abdullah said... on 21 April, 2011

Dah tengok belum pakej E7O punya price??
Boleh buat kenduri jamu makan sedara mara! Tapi kalau dah banyak duit taktau nak buat apa leh jer..
Teringin gak.. Excusive hape!

PojiePooh; Hanya Satu...

mie said... on 21 April, 2011

ye ke!!
memang sexclusive..
eheheheee

Fade Azmi said... on 19 June, 2011

eh kawan2 semua ...ini bukan keta api KTM lar ,kereta api ni just pakai jalan KTM jea..eastern oriental express ni mcm satu syarikat perlancongan kot or nama keta api tuh ,keta api ni untuk pelancong naek ,mula starting point die kat Bangkok n trus masuk ke malaysia n smpai ke singapura...n patah balik ke bangkok...ade laman web die ,try korang cari..saya pun penah nmpak n lepas tu sy search google..kalau x silap kite nak naik pon boley ,tp kena bayar RM3000 ,sape sanggup??

Anonymous said... on 11 September, 2011

ade nampak gak train ni kat stesen kajang...ni salah satu train paling mewah untuk melancong dari s'pore-bangkok..KTM bhd 10 tahun akan datang belum tentu lagi boleh kuarkan train semewah mcm ni...komuter yg sedia ade pun selalu delay n lambat...servis sgt teruk... http://www.orient-express.com/web/eoe/eastern_and_oriental_express.jsp

Anonymous said... on 28 November, 2011

Tren ni dah lama la adik mie. Mmg exclusive tau dalam die. Harga jgn ckp la mahal weh. Bukan KTM punya tau. Kepala keretapi yang tarik gerabak ni jer KTM punya =).. Mmg sgt2 susah nak jumpa. Kalau jumpa tu mmg sangat bernasib baik hahaha.. Perjalanan tren ni sangat jauh iaitu dari Bangkok terus ke Woodlands, S'pore.. Teruskan mencari info yer adik mie.

mie said... on 24 April, 2012

fade azmi!!
ye ke, baru tau..
nasib baik dibetulkan..
nak tau juga tentang train ni..
ehehee

mie said... on 24 April, 2012

anony1!!
wow!!
memang exclusive..
kena try ni..
thankz for sharing

mie said... on 24 April, 2012

anony2!!
fuyoo, kira bertuah la jupe hari tu..
nasib baik ada juga sedikit info..
eheheee

miSTa aLiPHZ said... on 15 September, 2013

Gerabak keretapi E&O ni dah tersadai kt railway sebelah highway pasir gudang,jb..sape2 yg lalu highway pasir gudang memang akan nampak..ade 25 gerabak kalau x silap..

mie said... on 16 September, 2013

betul tu,
ada juga nampak gerbak2 ni tersadai de area pasir gudang tu..
ehehehee

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new