Cara Membuat Telur Berbentuk Love

 Salam 1 Malaysia!! Baru saja terima email dari Top Chef Malaysia. Kali ini nak kongsi cara-cara nak membuat telur berbentuk "love". Mudah dan simple, boleh juga dimtambah dalam resepi "Spagetti Sosej Bolognese". 

Jika dalam drama "Ketika Cinta Bertasbih", ada gerai bernama "Bakso Cinta". Mungkin kerana baksonya berbentuk love. Kalau telur berbentuk love pula, apa nama gerai yang sesuai? Wah!! berangan-angan nak buka gerai la pula. Jom kita tengok cara-cara membuat telur berbentuk love

Bahan-bahannya:
- Keratan kotak susu @ cardboard yang keras dan dilipat separuh
- Telur yang sudah direbus dan dikupas kulitnya
- Sepasang getah dan sebatang chopstick

 Segala bahan telah siap sedia
 Ketika telur masih panas, letakkan diatas cardboard.
Letakkan chopstick di tengah telur dan ikat getah di kedua penghujungnya
 Biarkan selama 8 hingga 10 minit
 Buangkan ikatan getah dan keluarkan chopstik
 Telur bentuk love sudah terbentuk, kerat dibahagian tengah
Telur "love" telah siap sedia untuk dihidang

Selamat mencuba!! Kalau berjaya, jangan lupa hantar sedikit untuk penilaian pihak SIRIM. kerjasama anda amat dihargai!!! hahahaaa

78 comment on Cara Membuat Telur Berbentuk Love :

mR.sYaH said... on 25 February, 2011

fuh best ni.. boleh cuba..

lynn angel said... on 25 February, 2011

waaahh... meanrik2.. ^___^

Amirrah Zawani said... on 25 February, 2011

senang ja ni.. pasni nak buat gak lah.. ekeke! :D

Siti Fatimah Fuzz said... on 25 February, 2011

save cost untuk buat hadiah anniversary...hehe..

mr.syazwan said... on 25 February, 2011

F
U
U
U
Y
O
O
O
O

aah ler...

tpi tu kalau 1 telur ok ler tunggu

kalau bertelur2..

mau naik lemah tenang syahwat nak tunggu

hohohohoho

SyahmiFikri said... on 25 February, 2011

last2 masuk perut gak kan.. hahahaa

nice!!

aLya said... on 25 February, 2011

waa...comei giler.. :)

mie said... on 25 February, 2011

syah!!!
memang best...
cuba jangan tak cuba..

mie said... on 25 February, 2011

lynn!!!
memang menarik..
jangan lupa mencuba

mie said... on 25 February, 2011

amirrah!!
buat untuk gue skali..
hehheee

mie said... on 25 February, 2011

siti!!!
eh, boleh dijadikan anniversary ke?
hehehehee

mie said... on 25 February, 2011

syazwan!!
sampai lemah tenaga syahwat!!
tinggi juga penangan tu..
hehehe

mie said... on 25 February, 2011

syahmifikri!!!
masuk perut dan dikisar..
ehehehee

mie said... on 25 February, 2011

alya!!
memang comel...
jangan lupa cuba.. hehee

iN said... on 25 February, 2011

btkan la utk gue..
huh!

:: noremy bte rahmat :: said... on 25 February, 2011

sweet..suka!

Farhana Sahri said... on 25 February, 2011

buat hantaram kawin bagi telur rebus je...tp bukan calang2 telur..muahaha

arep_lockermonth said... on 25 February, 2011

nanti kalau dah jadi bentuk love tak makn la!nak simpan!hauahah!!


arepnakbebel: is it wrong if i??
arepnakbebel: AF9 KAMI TAKLUKI!

NurLailatul said... on 25 February, 2011

good!suke

Solihin Zubir said... on 25 February, 2011

haha.. cool!
nnt nk candle light dinner mkn bakso love pon dh cukup.. heheh.. romantik gak kot!

NICK IRFAN said... on 25 February, 2011

mcm best je kena cuba ni sbb nmpk unik bru selera nk mkn? hehe

mie said... on 25 February, 2011

ubie!!
sepatutnya gue yg minta...
ehehehe

mie said... on 25 February, 2011

noremy!!
kalo suka kena buat..
eheheheee

mie said... on 25 February, 2011

farhana!!
boleh juga, kena telur berkualiti la..
ehehheee

mie said... on 25 February, 2011

arep!!
kena makan..
kalau simpan jadi busuk nanti...
ehhee

mie said... on 25 February, 2011

nurlailatul!!
memang bagus, sila buat tuk gue..
ehehehee

mie said... on 25 February, 2011

solihin!!!
baru best sikit candlelight dinner...
letak telur love dlm laksa ke..
ehehehe

mie said... on 25 February, 2011

irfan!!!
habis tu, sebelum ni xselera la...
heheheee

suri said... on 25 February, 2011

erk..naper kita tak pernh tpikir nk buat lagu tu?

suri said... on 25 February, 2011

klo nak telur kala merah cam hti kene rebun cam telur piang le heee

papabear said... on 25 February, 2011

creative jugak ya mie ni... :P nice one!

NOOR FATIN said... on 25 February, 2011

bestnyaaa!!jadi love!

MataHati @ MH said... on 25 February, 2011

hahaha..kreatif giler. sesuai utk mkn malam yg romantik fantastik bombastik..haha

zahidah dihaz said... on 25 February, 2011

comel....boleh letak kat dalam lunch box untuk kekasih...hehehehe


New Entry: Semakin berusia semakin bernilai

Prince Halilintar said... on 25 February, 2011

tebaik la mie..simple je kan nk wat..boley try ni..haha

nabilah_2908 said... on 25 February, 2011

weee....mcm tu jer ke...?

boleh try...comel jer...huhu...

thnks sudi kongsi...rasa mcm xctd lak nk cuba.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak,
HAIWAN BERWARNA PELIK

pipoq said... on 25 February, 2011

telur jiwang ni..hehehe

KUREKURE COMEL said... on 25 February, 2011

perhhh...sgt kreatif....
ingat ade bekas love....



suke2....tq mie...hehehe

Afzainizam said... on 25 February, 2011

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
waarrggghhhh mmg kratif sungguh lerrr bentuk hati bila belahhh.... kalau ko belahhh pakai kapak kat dada orang pun nampak hati gaak kan....

puteri ain said... on 25 February, 2011

fuyooo..serious tertarik betul tengok benda ni..thanks mie share benda ni..nak try la :)
cantikkk..;)

tehr said... on 26 February, 2011

wah, sapa punya idea ni
memang sangat2 kreatif
tak sabar pula nak rebus telur
hehe

mie said... on 26 February, 2011

suri!!
gue pun jarang terpikir...
"rebun cam telur piang"?
hehehee

mie said... on 26 February, 2011

papabear!!!
eh, bukan gue...
ni pun dapat dari internet..
heheheeee

mie said... on 26 February, 2011

matahati!!!
nanti xjadi makan malam dah..
makannan nak disimpan saja..
eheheee

mie said... on 26 February, 2011

dihaz!!
bagus tu, idea yang bijak..
ehehee

mie said... on 26 February, 2011

halilintar!!
itu la,memang simple..
harus dicuba...
heheheee

mie said... on 26 February, 2011

nabilah!!
kalao dah excited..
jangan lupa cuba, heheehe

mie said... on 26 February, 2011

pipoq!!
sapa makan, jadi jiwang..
ehehehee

mie said... on 26 February, 2011

kurekure!!!
simple je ni..
xperlu bekas2..
eheheheee

mie said... on 26 February, 2011

afzainizam!!!
sapa la yang nak belah dada orang tu..
eheheheee

mie said... on 26 February, 2011

puteri ain!!
try jangan x try..
memang cantik..
eheheheee

mie said... on 26 February, 2011

tehr!!
itu la, gue pun xtau..
dapat internet je..
heheheee

mie said... on 26 February, 2011

fatin!!
memang best...
heheheee

Amie said... on 26 February, 2011

memang kreatif....tapi kepala saya terlebih kreatif sbb bila tgk alat yg digunakan, ingat nak buat lastik burung...he he

bukudiarysofea said... on 26 February, 2011

creative tapi kene makan gak an. haha padan muke telur love.

dilaOHdila said... on 26 February, 2011

tq 4 sharing
creative.....

MDHAFiZ.NET said... on 26 February, 2011

kreatif dan inovatif... :)

Raji berkata said... on 27 February, 2011

woahhh bestnyer o.O
lepas nih bole wat sarapan yg romantik2 nih xP
thx sharing ^^

Rie said... on 27 February, 2011

fuhhh..mmg besh, mie!
thanks for sharing
menambahkan menu utk makan malam romantik..hehe

mie said... on 27 February, 2011

amie!!
bagus juga...
tapi latik sebelum burung tu bertelur..heheh

mie said... on 27 February, 2011

sofea!!
simpan buat lkenangan boleh juga..
ehehehee

mie said... on 27 February, 2011

dila!!
ur welcome..
hehehee

mie said... on 27 February, 2011

mdhafiz!!!
kreatif semestinya..
inovatif ada la skit...

mie said... on 27 February, 2011

raji!!
buat jangan xbuat..
ehheehee

mie said... on 27 February, 2011

raji!!
buat jangan xbuat..
ehheehee

mie said... on 28 February, 2011

rie!!
sama2 kita hidupkan suasanan romantik..
ehehee

MAPPIAU said... on 28 February, 2011

ni sume bisa membuatkan akak lagi ghairah nak makan nasi lemak telur rebus 3 bungkus nih akekeke

mie said... on 28 February, 2011

makan jangan x makan...
selagi boleh makan..
ehheeee

elly said... on 28 February, 2011

ingatkan sebelum ayam bertelur kasi lenyek jd bntuk love..:P

mie said... on 01 March, 2011

boleh...
bagi makan dedak love..
eheheee

:: noremy bte rahmat :: said... on 01 March, 2011

nak copycat ke blog i yer?

sharing kan caring..

ngeeeeee

mie said... on 01 March, 2011

ambil je....
dgn bini org xleh caring2...
hihihi

DaHLia said... on 01 March, 2011

sukerrrr...
nanti mak buat nasi lemak nak cuba ah..hehe

mie said... on 02 March, 2011

cuba jangan xcuba..
hantar sikit bila dah cuba..
eheheeee

Manja (let it be my sweet name) said... on 04 March, 2011

creative nyer. bestnyer kalu dpt hadiah dari org tersyg..

mie said... on 04 March, 2011

semestinya best...
eheheheee

Alinkiwi said... on 27 March, 2011

weee...so the comel....

mie said... on 27 March, 2011

memang comel..
jangan lupa try..
heheheee

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new