Paskal Selamatkan MT Bunga Laurel

 Wow!! Satu lagi kapal hak milik MISC nyaris diserang lanun. Semestinya, di Gulf Of Aden. Tempat kelahiran lanun yang kian terkenal. Aku juga pernah melalui saat cemas di GOA tapi berjaya dipatahkan oleh pasukan PASKAL yang menyertai konvoi melalui Gulf Of Aden.

Lihatlah wajah-wajah keriangan bila helicopter PASKAL datang untuk turut serta dalam konvoi. Terasa selamat daripada lanun-lanun Somalia. Tahniah diucapkan buat pasukan PASKAL yang telah menewaskan cubaaan lanun  untuk merampas kapal MT Bunga Laurel

 Aku pun tak tahu tentang berita ini. Nasib baik schoolmate aku yang hebahkan. Bila "blogswimming", jumpa lagi seorang blog seafarer. So, dari situ lah terniat untuk share tentang ini. Berguna juga ye kapal Bunga Mas digunakan untuk konvoi Gulf Of Aden. Hapuskan lanun durjana!!! [Berita dari mStar Online]
 Antara senjata lanun-lanun durjana
Seramai 18 lanun dalam tahanan. HAHA!!
Agak-agaknya, apa hukuman mereka?

85 comment on Paskal Selamatkan MT Bunga Laurel :

khairunnisa ♥ said... on 23 January, 2011

oit. mie tak pakai topi keselamatan pun =.=" ish, nape lanun tu tak tutup sebelah mata? ^__^

nite mie!!! :)

mie said... on 23 January, 2011

alamak kantoi!!!
gue pakai, cuma lutsinar helmet...
nite!!

AIMAN said... on 23 January, 2011

wow bangga! hero malaya gah

mie said... on 23 January, 2011

memang patut berbangga...
hehehee

areripe said... on 23 January, 2011

bujet depa captain sperow ka.
tahu la cerita pirate of Caribbean dah nak keluar.
semangat ja lanun2 ni...

im already followed your blog!
and if u think my blog interesting, u can do the same thing!

mie said... on 23 January, 2011

itu la...
semua nak jadi captain sparrow..
tahnkz

ahsfantasy24 said... on 23 January, 2011

takutny..
tp tringn gak nk nek kapat,
g tngah2 laut, hehe~

Mata Hati said... on 23 January, 2011

tak habis2 lanun ni... kot yer pun pi ler rompak bank ke, kedai emas ke..hahaha

cekap jugak paskal banteras kegiatan lanun ni

mie said... on 23 January, 2011

ahsfantasy!!
apa pula teringinnnya..
kena tawan baru tau..
eheheee

mie said... on 23 January, 2011

mata hati!!
itu je yang mereka mahir..
ehheheee

far_east said... on 23 January, 2011

alhamdulillah semua selamat yer...oitt lanun2 nie xpadan dgn cekeding pun ada hati nak tawan kapal MISC yerr... ;)

mie said... on 23 January, 2011

cekeding tu juga yang dah tawan byk kapal..
ehehehheee

nelly said... on 23 January, 2011

bangga !
hehehe

Omar Faruqi said... on 23 January, 2011

teringin gak nak naik kapal.. tapi mabuk laut,, ahaha

mie said... on 23 January, 2011

nelly!!!
gue pun turut berbangga...
ehehee

mie said... on 23 January, 2011

omar!!
kalo ada peluang, cuba la..
ehehehee

e.l.i.z.@ said... on 23 January, 2011

ouuuu keje atas kapal

kalu spelling nya PASCAL, gua teringat subjek programming gua dulu hehe

mie said... on 23 January, 2011

uihh!!
PASKAL pasukan terbaik TLDM...
ehehhee

buDAK keCIK said... on 23 January, 2011

menakutkan je lanun2 ni. dah la semuanya kejam2. adeyh

mie said... on 23 January, 2011

itu la!!!
terlampau tamak dan kejam...

iekabean said... on 23 January, 2011

Pakcik, ieka dgr je.
Ada jer kat radio semalam.

mie said... on 23 January, 2011

ye ke!!
gue dah lama xdengar radio..
hahahaaa

Prince Halilintar said... on 23 January, 2011

mmg puji kehebatan paskal kite menawan lanun yg rampas kapal tu..terbaekkk!

puteri ain said... on 23 January, 2011

bangga ! :)
mari beramai2 puji PASKAL :)

HonEyBuNNy said... on 23 January, 2011

adeh..takot la tgk gambar last tu..ehehe...

raudhah said... on 23 January, 2011

salam..

terbaekkkk la! tabik.

helikopter tu nampak cool =)

MAPPIAU said... on 23 January, 2011

ishhh bahaye jugak eh jadi pelaut nih, ape2 pun akak doakan mie selamat dalam menjalankan tugas yea :)

nahmar said... on 23 January, 2011

apsal ada twitter gua kt situ...hahaha

NOOR FATIN said... on 23 January, 2011

bagus bagus bagus! eheeh bangga dengan korg2 semuaa

papabear said... on 23 January, 2011

aku respect sama pilot heli tu... lanun2 tu kan ada RPG... bahaya tul!

SUZIE APAI said... on 23 January, 2011

hiks..tingat plak pirate of carribean....

ni kiranya, geng2 kero malaya ya noooo....

riang btul muka sengsorang!!! tp riang lagi bila balik jumpa famili..huhu

niesz said... on 23 January, 2011

org kate org keja ats kapal nie kaya..hehehe..tul ke..kalau btul, open table la bro..hehehe..main2 je ek..

Raji berkata said... on 23 January, 2011

eh xsangka oh o.O
slalu tgk pirate dlm One Piece jer
xsngka lak sekarang ad lagi pirates still buat kacau
alhamdulillah ;D
Pirate tu sume dri Afrika ke? @@

saiful said... on 23 January, 2011

Kejadian ini membuktikan keupayaan PASKAL membenteras lanun.Tahniah!

pipoq said... on 23 January, 2011

tu la..nak cari makan haram, kan dah kantoi..

ape pun walau di mana sekalipun buat apa pun jangan lupa ingat Allah..banyakkan berdoa moga dilindungi dari segala malapetaka langit dan bumi..

nub said... on 23 January, 2011

lanun..lanun..

RieZarchry said... on 23 January, 2011

tabik..toing2!

mie said... on 23 January, 2011

halilintar!!
Paskal memang mempunyai latihan yang terbaik...

mie said... on 23 January, 2011

puteri ain!!
betul tu, harus diberi kepujian yang melimpah ruah..
ehehehee

mie said... on 23 January, 2011

honeybunny!!!
gambar lanun kah? hehehee

mie said... on 23 January, 2011

raudhah!!
segalanya cool je...
ehehhee

mie said... on 23 January, 2011

mappiau!!
bahaya ada dimana pun...
amin...

mie said... on 23 January, 2011

nahmar!!
nak bagi glamour skit....
ehehehe

mie said... on 23 January, 2011

fatin!!!
ye , gue pun turut berbangga..
ehehheee

mie said... on 23 January, 2011

papabear!!
lanun somalia tu, macam2 ada...
ehehehee

mie said... on 23 January, 2011

suzie!!!
itu semestinya....
kanak-kanak riang....

mie said... on 23 January, 2011

niesz!!
jawapannya salah...
so, meja terpaksa ditutup...
ehheheeee

mie said... on 23 January, 2011

raji!!
kebanyakkan pirate berasal dari somalia...
kira pekerjaan paling top la tu

mie said... on 23 January, 2011

saiful!!
di situ terbuktinya kebolehan Paskal..
ehehehee

mie said... on 23 January, 2011

pipoq!!
itu semestinya, tanggungjawab semua...

mie said... on 23 January, 2011

nub!!!
pirate oh pirate..

mie said... on 23 January, 2011

rie!!
semestinya kena tabik hormat..
ehehheee

E.d.Y said... on 23 January, 2011

pergghhh....best sngt ke jadi lanun ni?

mie said... on 23 January, 2011

best jadi lanun..
heehheee

Siti Safiyyah said... on 23 January, 2011

jap, ini lanun dari negara mane ni? tak pasal jek..haha ;)

Entry Terbaru : Lega masalah dah setel :)

mie said... on 23 January, 2011

somalia cik kak..
heheheee

raudhah said... on 23 January, 2011

salam..tahniah, anda di tag

http://anaraudhah.blogspot.com/2011/01/lovely-awards-from-dya.html

suichi said... on 23 January, 2011

fulamak!! gempaknyaaaa~~~~

NICK IRFAN said... on 23 January, 2011

nape x masuk TV pun? eh! takut plak aku dgr lanun2 ni..

Cik Peanut said... on 23 January, 2011

patutlah cik lec tadi cakap pasal si aden ni..ingat yang lama punyer.

ArELeEz said... on 23 January, 2011

congrats paskal! keep up the good work! chaiyok2! ;)

mr.syazwan said... on 23 January, 2011

kena belasah cukup2 la tu kot

ahhh kamu tu jaga2 risau lak ku

huhu

Tuan Din said... on 23 January, 2011

Huh!! Kasi cilok itu AK 47, simpan/sorok kat ejos tak boleh ker.. nnt lanun serang kasi taburlah...

ANATI SOKI said... on 24 January, 2011

heheh. ckp pasal lanun. pakcik anat de sorng. jadik kapten kapal. slalu gak travelling bawak kapel ke negara luar. die cita.. lanun skrg takdenya nk tutup mata sblh mcm lanun dlm cita uh. lanun skrg.. teknologi diorng lebih mantap lg drp teknologi sedia ada. diorng nk rampas2 sesebuah kapal tuh.. diorgn siap ada satu sistem yang boleh detect hrga kapal tuh. and diorgn akan rampas kapal yang berharga tinggi je. kalau takat nk untung 2,3ribu tuh mmg takde maknanya.. hehehehhe

mie said... on 24 January, 2011

raudhah!!
wasalam...
thankz, akan kucuba buat..
ehehee

mie said... on 24 January, 2011

suichi!!
lanun ke yang gempak..
ehheheee

mie said... on 24 January, 2011

irfan!!
ntah la, gue pun lama xtgk tv..
eheheee

mie said... on 24 January, 2011

cik peanut!!
boleh dijadikan gosip juga ke..
ehehee

mie said... on 24 January, 2011

areleez!!
betul tu, tahniah Paskal

mie said... on 24 January, 2011

syazwan!!
gue sentiasa berwaspada..
ehehehee

mie said... on 24 January, 2011

tuan din!!
bahaya tu, nanti disalahguna pula..
ehheeee

mie said... on 24 January, 2011

anati!!
betul tu, diorang untung besar tu..
heheee

sissyira said... on 24 January, 2011

salam

kenapa yang sorang tu sampai muka pun tutup...

erk yang kiri tu nampak macam norman hakim la....


Jom Baca dan Komen--cara memilih nama domain yang terbaik

mie said... on 24 January, 2011

uihh!!!
ini masa preparation Paskal datang kapal melalui helicopter....
xde serupa pun.. ehehhee

tehr said... on 24 January, 2011

aku pun heran
apasal la amerika tak serang je lanun2 tu
mereka kan polis dunia

mie said... on 24 January, 2011

tehr!!!
amerika serang negara yang aman sahaja...
ehehheeee

zulkbo said... on 24 January, 2011

salam..
jerung2 kat laut somalia
pun dah lapar tu..moleklah
dah ada makanan tambahan
humban je ke laut..?he he..

mie said... on 24 January, 2011

uihhh!!!
xde ke kejam sangat tu..
ehehhee

Amirrah Zawani said... on 24 January, 2011

lanun?? erkk menakutkan..

mie said... on 24 January, 2011

apa yang nak ditakutkan..
gue kan ada..
ahahhaaa

:: noremy anak rahmat :: said... on 25 January, 2011

follow & BW..

mehla jenguk belog ai..

salam kenal! (^_^)

p/s:my hubby pun pernah rasa pengalaman lalu kat gulf of aden nie..tp alhamdulilah paskal ada..

mie said... on 25 January, 2011

ye tahnkz..
oo, pengalaman tu..
ehehheee

DaK CoMoT said... on 25 January, 2011

wuuuu..mcm mimpi jew annn kalau dakcomot jumpak lanun2 ney....slalu tgk lam movie jew..kalau betol2..huhhhhh

mie said... on 25 January, 2011

kalo betul2...
nak cakap pun xkeluar suara..
ehehehee

anakibu said... on 06 February, 2011

aku bangga jadik askar laut...ahoooyyy

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new