:: senaman 3B [buncit, boroi & boyot]

wah!!! tak sangka pula 'senaman bumper' begitu menarik minat ramai ye. ada pula yang request macam-macam. lagipun, aku bukan nya fitness trainer tapi kalau sekadar berkongsi informasi boleh la. tidak perlu menghabiskan masa di gym sahaja.

kali ini, jom kita cuba pula "senaman 3B" iaitu senaman nk mengurangkan perut yang buncit dan boroi atau lebih enak juga dipanggil boyot. kembalikan kegemilangan bentuk perut anda. come on guys!! do it before it's too late.




1) CRUNCHES ON BALL - bahagian atas badan berada diatas bola. tangan dilekapkan ke dada dan kaki mencecah lantai. Angkat bahagian atas badan dalam keadaan mengak seketika. ketika ini, bahagian abdomen akan mengeras semulajadi
2) LEG ON BALL - baring di atas lantai dengan badan bahagian bawah dari paras pinggang diletakkan di atas bola. tangan masih di dada. angkat bahagian atas secara perlahan-lahan dan beri tumpuan pada otot perut
3) PLANK ON THE MAT - meniarap dalam keadaan badan lurus dan angkat sedikit badan dengan siku menampung badan. kaki diluruskan. angkat badan perlaha-lahan dengan lengan, siku dan jai jemari kaki sebagai penahan
4) SIDE PLANK ON MAT - dalam kedudukan mengiring disebelah bahagian. kaki dirapatkan di kedua-dua belah. dengan sebelah tangan menampung badan dan angkat badan perlahan-lahan.
5) SIDE CRUNCHES - dalam keadaan baring dan kedua belah tangan dilekapkan di bahagian kepala. sebelah kaki diletakkan di atas sebelah kaki yang dibengkokkan. angkat bahagian atas badan perlahan-lahan tanpa menggerakkan kaki.
6) FROG CRUNCHES - kedua belah kaki dibengkokkan dan ditekapkan bahagian tapak kaki antara satu sama lain. kedua belah tangan disilangkan di bahagian dada. angkat bahagian atas badan perlahan-lahan.
7) SIDE LEG RAISE - berbaring secara mengiring dengan kedudukan sebelah kaki dibengkokkan dari paras lutut dan sebelah lagi kaki diluruskan. angkat kaki yang lurus perlaha-lahan hingga sudut 45 degree.
 8) AIR BIKE - berbaring tapi dengan keadaan bahagian atas badan diangkat sedikit dalam sudut 30 degree. bengkokkan kedua belah kaki dan dilekapkan ke lantai. angkat sedikit bahagian kaki dalam keadaan bengkok dan kayuh perlahan-lahan
 9) LEG PRAISE - berbaring dengan kesemua bahagian badan lurus tegak. angkat bahagian bawah badan dari paras pinggang secara perlahan-lahan sehingga kaki lurus dia atas.
10) REVERSE CRUNCH - berbaring tetapi bahagian bawah badan diangkatkan sedikit dengan kedua belah kaki dibengkokkan. tolak bahagian lutut ke paras dada serapat yang mungkin tanpa mengangkat bahagian pinggul.

ok!!! slamat mencuba....
[credit to majalah karangkraf]

42 comment on :: senaman 3B [buncit, boroi & boyot] :

::IenaFazlyna:: said... on 16 April, 2010

perempuan leh buat x??kekekeke

brat2104 said... on 16 April, 2010

ko gi cari nama mamat yg jadi model ni cepat! aku nk berkenalan!

by the way, kalau bumper dan abs ko sepeti dia, aku sanggup tinggalkan dia utk ko..

lalala

oh! biceps juga

mie said... on 16 April, 2010

iena!!!
boleh nya...
smbil mengirin tgh nonton tv tu..
bleh exercise

mie said... on 16 April, 2010

brat!!!
la kalo tggalkan dia...
xkan gue nak amek pula...
hahahaaa

brat2104 said... on 16 April, 2010

k la.. k la.. aku nk dia jek la.. rupa pon hensem tuh! pakej menarik!!

jajarina said... on 17 April, 2010

mie, model pic ko tu aku cam kenal jek.. hahaha..
aie eyh tu?? =D

E.d.Y said... on 17 April, 2010

dah ;ama xbersenam..perut pun makin ke depan..huhu

mie said... on 17 April, 2010

brat!!
bagus....
macam tu, xelok curang..
hahahaa

mie said... on 17 April, 2010

jaja!!!
gue pun xknl sapa model tu...
pakwe lama ke????
hahahaaaa

mie said... on 17 April, 2010

edy!!!
itu la, muda2 dah kedepan perut tu..
belum beranak pinak lagi..
hehehee

saudara buck said... on 17 April, 2010

hahaha.aku pun dah maju sedikit.
tq 4 info.

brat2104 said... on 17 April, 2010

ada 1 soalan:

hurm.. nape dia x pakai baju?

parkbhuthe said... on 17 April, 2010

ehmmm adei malu nye nak bace entri ni..

model ni tidak menutup aurat...

bagaimana beta mau mengempiskan perot yg sudah kedepan hingga ke perlis ni kalo beta malu mau memandang incik model ni???--manje

muahhahahahhahahahahhahah cam shial..

camne nak kempiskan peha??

~request dari peminat mie muehhehe

mie said... on 17 April, 2010

buck!!!
sila la amalkan sebelum bertambah maju...
hahhaaa

Mus said... on 17 April, 2010

sape nak badan cantik kena rajin bersenam

mie said... on 17 April, 2010

brat!!!
musim panas kor skrg ni....
lebih senang selsa tanpa berbaju...
hahahaaa

mie said... on 17 April, 2010

park!!!
nnti gue cari model ala-ala muslimah ye...
diberikan perut, nak peha pula...
heheheheee

mie said... on 17 April, 2010

mus!!!
betul tu...
bagus untuk kesihatan juga...
hehehee

bellar0ssa said... on 17 April, 2010

wah seksinye abg ni.haha.

wah galak kau post pasal senaman perut ni mie.. dah boroi eh..hehe,

mie said... on 17 April, 2010

belum lagi bella....
prepare sebelum boroi....
hehehee

miss lolly a.k.a luvfareda said... on 17 April, 2010

Ekeke*

daku terasa nyah :P

mie said... on 17 April, 2010

iye ke!!!!
boleh la cuba...
hahaaaa

black_mel said... on 17 April, 2010

ni bkn aie darkbatman tu ker?

mie said... on 17 April, 2010

iye ke???
gue pun xbape kenal...
gue dapat pun dari majalah...

TiNiE said... on 17 April, 2010

bessnyer kalau perut kembali kempis...
tapi, nak bikin senaman memalas..caner???

mie said... on 17 April, 2010

itu la!!!
tengah pikir juga masalah nak atasi sikap malas ni..
heheheee

hidayah said... on 20 April, 2010

mie ada 3 sifat ni ke ? yela, cuti lama....

mie said... on 29 April, 2010

semestinya kena ada...
baru la nampak mewah!!!
hahahaaaa

miss zahidah said... on 01 May, 2010

buat sit up hari2 je la ...=P

mie said... on 01 May, 2010

itu pun ok gak!!

Anonymous said... on 12 December, 2010

ape la korang.perut buncit tu maknanya banyak duit.ekonomi dah stabil.itu pn x tau ka.aku pn perut buncit gak.............

Miecyber said... on 28 February, 2011

Cool....

Kadar celik huruf wanita Malaysia terbaik di dunia

mie said... on 28 February, 2011

miecyber!!
memang cool...
ehheee

ecah said... on 02 April, 2011

wuahh..aie darkbatman lah..

mie said... on 02 April, 2011

ye ke?
betul la tu..
eheheee

darkbatman said... on 07 June, 2011

arghhhhhhhhhhhh muke aku mie.. adoyaii

Bakri Hussin said... on 07 June, 2011

bro mintak artikel untuk dikongsikan kat Blog Http://wwww.dunialelakimaskulin.com ok thanks

Anonymous said... on 29 November, 2012

Mula2 boleh la dah lama2 cemuih

mie said... on 05 February, 2013

darkbatman!!
ok la, model..
hahahhaaa

mie said... on 05 February, 2013

bakri!!
sila, jangan malu2..
ehehhehee

mie said... on 05 February, 2013

anony!!
itu kena semangat yang tinggi..
ehehehee

HAMIDAH ZAINAL ABIDIN said... on 05 May, 2013

salam...nk mintak izin share pic2 ni bleh?

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new