Pengambilan Tentera Udara Dan Tentera Laut 2012 Untuk Lepasan SPM

Salam 1 Malaysia!!
Keputusan SPM 2011 sudah diketahui umum, ramai lepasan SPM sedang menunggu tawaran yang terbaik untuk mereka. Ada juga yang bertanya tentang Akademi Laut Malaysia walaupun aku dah lama meninggalkan dunia bilik kuliah. Bagi yang berminat dengan Kementerian Pertahanan, Akademi Laut Malaysia (ALAM) bukanlah tempat yang sesuai.

Antara soalan yang dikemukakan ;
  • Soalan 1 : Betulkah semua kadet-kadet di Akademi Laut Malaysia mendapat biasiswa ataupun sponsor dari syarikat kapal?
  • Soalan 2 : Lepas tamat pengajian di Akademi Laut Malaysia, boleh jadi tentera laut la. Kalau kahwin pun boleh lalu bawah pedang ke?
Untuk tidak menghampakan pertanya ini, aku cuba la jawab walaupun tak tahu jawapan ini betul atau tidak. Maklum la, dah lama tak pergi kuliah. Lagipun aku bukan ikuti sangat perkembangan Akademi Laut Malaysia sekarang. Tahu-tahu kos Engineering dah nak berpindah balik ke "main campus" di Melaka.

Jawapan 1:
Boleh dikatakan 99.8% peratus kadet Akademi Laut Malaysia menerima tajaan mahupun biasiswa. Terpulanglah sama ada dari JPA, MARA ataupun dari syarikat perkapalan seperti AET, MISC, MAERSK, GMV dan sebagainya. Itu salah satu keuntungan menyertai Akademi Laut Malaysia. Tapi ia bukan hak milik kerajaan. So, tiada baucer buku 1 Malaysia.

Jawapan 2:
Kebanyakkan lepasan Akademi Laut Malaysia akan bekerja diawah company kapal dagangan seperti Kapal Gas, Cruise dan sebagainya. Mungkin ada cara juga untuk mencuba menyertai TLDM, tapi kena cari info sendiri la. hehe!! Bab kawen bawah pedang tu, jadilah tentera. Itu saja jawapannya.

Untuk yang berminat menyertai Perajurit Muda TLDM dan Pegawai Kadet dan Rekrut TUDM boleh mencuba sekarang. Pemilihan untuk Perajurit Muda TLDM bermula dari 5 April hingga 23 Mei 2012. Untuk keterangan lanjut boleh lihat [ Perajurit Muda Tentera Laut Di Raja Malaysia ]

Manakal, pemilihan untuk Pegawai Kadet dan Rekrut TUDM bermula 20 Mac hingga 20 April 2012. Untuk jadual pemilihan dan keterangan lanjut, bole lihat [ Pegawai Kadet dan Rekrut Tentera Laut Di Raja Malaysia ]

Tercuri dari facebook member!! Gambar semangat untuk yang mahu lalu bawah pedang bila kahwin nanti. Credit to Memoria Photo



30 comment on Pengambilan Tentera Udara Dan Tentera Laut 2012 Untuk Lepasan SPM :

iN said... on 04 April, 2012

masa gue skolah dlu..ade sorg budak kelas gue nk sgt kawen bawah pedang...
Bulan 3 hr tuh dia kawen..mmg cantik la..dpt kawen bawah pedang...hehe..
Tp gue x suke pedang2 ni..gue suke pilot..oh encek pilot......
Sekian bebelan gue..mekaseyyyyy

mie said... on 04 April, 2012

kalau pilot tudm, boleh kawen bawah pedang juga...
gue nak kawen dalam laut..
ahaaaahahaha

iN said... on 04 April, 2012

Jangan lemas sudah..hahahahahahha

mie said... on 04 April, 2012

kalo lemas nyanyi la lagu ruffedge...
hahahaaa

kulanz said... on 04 April, 2012

Best tu kalau dapat sertai TUDM..

mie said... on 04 April, 2012

minat nak join tentera udara rupanya..
ehehehee

aLya maNip said... on 04 April, 2012

kesimpulannya, lau nak kawen bawah pedang kene cari tentera la..bukan budak alam..hihi

mie said... on 04 April, 2012

betul tu..
nasib baik ada yang buat kesimpulannya..
ehehehee

pipoq said... on 04 April, 2012

tiap tahun tengok bebudak yang masuk STU ni minggu pertama mendaftar, pegi solat jumaat masih lagi berseri seri..masuk minggu ketiga keempat, baru la terasa bahang latihan tu..hehehe..paling menjadi mangsa kalo pegi solat jumaat tu pisang la..sekejap je clear dapat kat bebudak STU..tapi ape pun mereka tetap sempoi..kalo tak sape nak bawak jet ? aku sorang je nak bawak tak larat jugak..ahahaha

mie said... on 04 April, 2012

ok la tu..
pilot pipoq kan ada..
hehehee

chii said... on 04 April, 2012

chii ada sepupu jauh yg dpt org TLDM..kawen bawah pedang..memang cantik n style

sape blaja kat ALAM..nnt akan lama x dpt tgk darat..ehehe..chii ada kenal 2 org budak ALAM..ada pernah skali..mak usu dia kawen..dia xdpt blk sebab baru start praktikal..kat hong kong kalo x silap..heheh

mie said... on 04 April, 2012

banyak pengalaman chii ni..
itu yang terpaksa ditempuhi budak ALAM..
ehehhee

wandisini said... on 04 April, 2012

salam. kunjungan pertama ke blog ni.
selama ni tahu nama je ALAM, lepas baca ni baru tahu apa itu ALAM. rupanya bukan satu unit di bawah TLDM, kira macam kolej/universiti gak lah kan

mie said... on 04 April, 2012

ye, tepat sekali..
tapi nak masuk ke sana bukan seperti masuk kolej..
ada pemilihannya juga..
ehehhee

Edy Zaidi said... on 04 April, 2012

aku nak mohon la..haha

yastro said... on 04 April, 2012

Bab2 kawen bwh pedang tu kene ingat ehh...hanya yg berstatus pegawai shj...klau bawahan tak yah ngidam laaa

mie said... on 04 April, 2012

edy!!
kalau nak sabung phd xde kat sini..
ehehhehee

mie said... on 04 April, 2012

yastro!!
betul tu,
target lah jadi pegawai..
ehehheee

NurMisnan said... on 04 April, 2012

Sebenarnya tak rugipun masuk askar.. banyak benefit dapat. dah tua dapat pencen..

kahwin lalu bawah pedang tuh tak penting.. kalau lalu pun tapi last2 cerai berai buat apa.. no memories yang sweet pun..

mie said... on 04 April, 2012

itu la, ada juga keuntungan kerja askar ni...
walaupun ramai mengeluh tentang gaji..
tapi benefit banyak.
cerai2 minta dielakkan....
ehheee

azura said... on 04 April, 2012

the best part kahwin dengan tentera darat adalah kahwin bawah pedang...mesti memori terindah

mie said... on 04 April, 2012

azura isteri askar darat ye...
mesti banyak memori tu..
ehheeee

cik najiha said... on 04 April, 2012

owuh smart2. suka tgok abg2 TLDM nie. hebat2 blaka :) klau prmpuan apply bidang nie confirm jd kasar kan hehe

mie said... on 04 April, 2012

xde la,
boleh lagi kalo nak control ayu..
ahhahaaaa

kimmy said... on 04 April, 2012

Suka tengok lelaki yg kerja pakai uniform nih..especially,tentera..pilot..hensem..hehehe

mie said... on 04 April, 2012

pompuan beruniform pun comel juga...
hehhehehe

Mak Lagenda said... on 05 April, 2012

Salam..

Membuat kunjungan balas ke blog mie ni kembali..

mie said... on 05 April, 2012

thankx sudi membalas kunjungan..
ahahhaaaa

hazfee said... on 05 April, 2012

best la kalau dapat masuk tentera laut

mie said... on 05 April, 2012

itu la!!!
berutung sapa dpt join..
hehehe

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new