Gambar Cara Membuat Takoyaki

 Salam 1 Malaysia!!
Masih Ingat entry Wordless Wednesday #5? Ramai juga yang tertanya-tanya, apa itu takoyaki? Padahal dekat malaysia pun ada. Terutama di Jusco!! mesti ramai pernah singgah beli di Tako Tao. Takoyaki ini adalah bebola sotong yang memang popular di Jepun.

Hendak membuatnya pun mudah, asal ada kelengkapan dan bahan-bahannya. Tapi kali ini bukan nak tunjuk resepi Takoyaki. Tetapi hendak tunjuk cara membuat Takoyaki. Terima kasih Miss Sizuka yang sudi tunjukkan dan terangkan cara membuat Takoyaki walaupun aku tak paham bahasa Jepun.

 Ini banner gerai Miss Sizuka di Namba, Japan
 Miss Sizuka, masih single dan teringin ke Malaysia
 Tuangkan bahan yang dibancuh kedalam acuan yang disediakan
 Apabila bahagian bawah sudah masak, putarkan sehingga berbentuk bebola
 Sekelip mata saja sudah siap!!
 Variety box!! pelbagai perisa dan sedap di makan 
Antara menu yang ada: TAKOYAKI, TAKOPON, TAKOSEN, TAKODASHI dan VARIETY BOX

30 comment on Gambar Cara Membuat Takoyaki :

iN said... on 06 April, 2012

Pes time gue mkn takoyaki kt jusco mid...
Gue yg kwn gue pelik cm ne takoyaki tuh leh jd bulat padahal acuannya mcm acuan kaya ball...
Gue ng kwn gue pun tgk ng khusuk cm ne diorg buat..mmg handal la..terbalik2kan jadik bulat...terus rase kagum...

Tp kalau pakcik yg buat gue memang kagum abes la...hahahahaha

mie said... on 06 April, 2012

gue tahap profesional..
xleh tunjuk...
hanya hotel 10bintang je gue trima..
ahahaa

tehr said... on 06 April, 2012

Tak pernah aku tahu benda ni rasa macam mana
Tak pernah beli
Buat sendiri lagi la tak pernah

chii said... on 06 April, 2012

sedapnyaaaaaa..ni yg terasa tetiba nk mkn sok ni

chii suka buh udang...yummy

NurMisnan said... on 06 April, 2012

adoiyaiiii.. malam2 begini plak terserempak dgn wak tako nih.. ini makanan peberet.. kalau ke Kedai musti beli... yummmmm

Yas y said... on 06 April, 2012

Kalau bahannya berasaskan seafood...mmg aku sesah jerrr...he3x!!!

mie said... on 06 April, 2012

tehr!!
macam bebola sotong saja...
tapi kat malaysia diorang modified..
ada unagi, udang dan macam2 lagi..
eheheee

mie said... on 06 April, 2012

chii!!
udang pun sedap juga,...
ehehheee

mie said... on 06 April, 2012

nur misnan!!
kalo beli, share la skit..
lapo juga..
eheehehhee

mie said... on 06 April, 2012

yas!!
xmakan seafood ye..
xpe, try landfood..
ehheheeee

azura said... on 06 April, 2012

suka makan dekat jusco...memang sedap

mie said... on 06 April, 2012

itu la...
sekali merasa, nk lagi..
hihihi

Ryu on ahsfantasy24.com said... on 06 April, 2012

tak perasan lak ada mense ni,
hehe nnt nk cari la (:

pipoq said... on 06 April, 2012

jadi..tako itu adalah bebola ?

hehehe..

mie said... on 06 April, 2012

ryu!!!
biasa la, makanan orang jepun...
mana orang nak perasan sangat..
eheheee

mie said... on 06 April, 2012

pipoq!!!
lebih kurang macam tu la..
ehheheee

Abu Luqman said... on 06 April, 2012

folow kamu 1351

mie said... on 06 April, 2012

thankz,
selalu selalu la singgah..
ehehee

zool said... on 06 April, 2012

tak berani nak makan dong

mie said... on 06 April, 2012

ye ke, kat malaysia pun ada
hihihi

cik najiha said... on 06 April, 2012

yummy. nmpk sdap je. blanja satu :D

mie said... on 06 April, 2012

nak blanje ye?
jom gi jepun...
ahahhaaa

Puteri Iqa Izyan said... on 06 April, 2012

sedaaappppp ^_^
suke yg perisa coklat :)

mie said... on 06 April, 2012

ok!! siap...
takoyaki semestinya sedap...
heehhee

.:Insyirah:. said... on 08 April, 2012

first time makan takoyaki terus jd feveret..sedap la..:P

mie said... on 08 April, 2012

ye ke..
lain kali beli la lagi..
ehehheee

SumBody Me.. said... on 09 April, 2012

phew...aku mmg suka mkn tako ni...
dulu masa study, asal p midV ja mesti wajib tapau tako buat makan masa jenjln jamu mata+window shopping..hehehe..terluir plak tgk pic kt atas tuh...

p/s : skang ni kat pasar malam pn dh ada jual takoyaki..bole 'cekik-daud' kat pasar malam presint 2, putrajaya every slasa+jumaat.. ~ kalo nak la..

mie said... on 09 April, 2012

itu baru tgk gambar dah terliur..
belum ada depan mata lagi..
eheheeh

Siti Habsah said... on 01 November, 2012

di malaysia suadah ada tp buat brand Miss Sizuka..my aunty pnyer company..bahan buat sendiri n rasanya sama spt yg kt jepun..di GMI ada..

mie said... on 13 January, 2013

ye ke?
nnati boleh cuba la..
ada diskaun tak?
ehhehehe

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new