Majlis Bertandang Ke Rumah Pengantin Lelaki

 Salam 1 Malaysia!! Walaupun sudah satu minggu majlis selesai, kini baru kesempatan hendak update kisah kahwin kak long. Kali ini majlis di pihak pengantin lelaki. Serba hijau!! Majlis yang juga meriah dengan suasana kampung yang permai.

Terlebih dahulu, nak ucapkn terima kasih buat Pak Long Usop yang sponsor laksa semasa majlis  Perkahwinan Kak Long. Terlupa nak mention dalam entry lepas. Harap-harap nanti, majlis aku pun sponsor la juga. Maklum la, laksa memang paling laku semasa kenduri.

 Sanak saudara yang turut bertandang
 Sesi lemparan coklat ataupun gula-gula
 Ibu bapa turut sama mengutip coklat
Laksa yang menjadi tarikan semasa kenduri di rumah aku

78 comment on Majlis Bertandang Ke Rumah Pengantin Lelaki :

SoLy SoLicious said... on 30 March, 2011

lempar gula2...
alahai suuwwiittnye

mie said... on 30 March, 2011

sweet ke?
time gue nanti nak lempar batu je..
hahahaaaa

Siti Nurhayati Dollah said... on 30 March, 2011

mie, asyik minta sponser je ni. Macam dah dekat je :P

*Laksa memang terbaik*

kulanz said... on 30 March, 2011

cukup meriah.. pasti akan jadi kenangan sepanjang hayat..

kiwi said... on 30 March, 2011

hehe.sweet.slmt pengantin baru..smoga cpt2 dapt baby ..hikhik ^^

mie said... on 30 March, 2011

siti!!
lagi ramai sponsor..
lagi cepat la majlisnya...
nak sponsor ke? hahaa

mie said... on 30 March, 2011

kulanz!!
perkahwinan menyatukan dua insan pasti diingati..
eheheee

mie said... on 30 March, 2011

kiwi!!
thankz, nantikan babynya
hahhaaa

penaberkala said... on 30 March, 2011

owh, abang mie kita ni bila lg? haha
kak long dah selesai tu

.sweet-ants. said... on 30 March, 2011

ohh ingtkan mie yg kawen td ..hihih

amny.. said... on 30 March, 2011

kalo lempar duit memang dah p rebut daa...^^

mie said... on 30 March, 2011

penaberkala!!
maksudnya, gue coming soon la..
eheheee

mie said... on 30 March, 2011

sweet!!
gue tunggu kumpul sponsor..
heheheee

mie said... on 30 March, 2011

amny!!!
duit syiling 1 sen pun ok kan..
ehheheee

amny.. said... on 30 March, 2011

opsss !!
kalo 1 sen tarik diri laa..

kih3..mata duitan

$__$ duit ! duit !

tehr said... on 30 March, 2011

wah,
aku suka hijau
aku suka laksa
aku juga suka orang sponsor

banyak juga kebetulan dengan aku ni
hehe

semoga mereka bahagia hingga ke akhirnya

mie said... on 30 March, 2011

amny!!
1sen kalo dikumpul..
banyak nilanya..
ehehehee

mie said... on 30 March, 2011

tehr!!
thankz...
banyak betul kebetulannya..
ehehehee

Afzainizam said... on 30 March, 2011

,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Maaf saya lama tak ziarah kamu”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
cantik colour baju tu.... sejukkkk mata memandang....Warna Hijau melambangkan energi,kehidupan bahkan kesejukan.Warna Hijau juga termasuk warna yang disukai Rasul
SAW


Berikut dipetik beberapa ayat al-Quran serta maksud yang telah meletakkan warna HIJAU pada satu tempat yang mulia dan dipandang indah oleh Allah.

1. Maksud ayat : ” Mereka itu disediakan baginya Syurga yang kekal, yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; mereka dihiaskan di dalamnya dengan gelang-gelang tangan emas dan memakai pakaian HIJAU dari sutera yang nipis dan sutera tebal yang bersulam, mereka berehat di dalamnya dengan berbaring di atas pelamin-pelamin (yang berhias). Demikian itulah balasan yang sebaik-baiknya dan demikian itulah Syurga tempat berehat yang sebaik-baiknya.”

2. Maksud ayat : “Penduduk Syurga itu ( bersenang-lenang) di dalamnya dengan) berbaring di atas (bantal-bantal) dan cadar-cadar yang HIJAU warnanya serta permaidani-permaidani yang sangat indah.”
Surah Ar-Rahman : Ayat 76

3. Maksud ayat : “Mereka di dalam Syurga memakai pakaian HIJAU yang diperbuat dari sutera halus dan sutera tebal (yang bertekat), serta mereka dihiasi dengan gelang-gelang tangan dari perak dan mereka diberi minum oleh Tuhan mereka dengan sejenis minuman ( yang lain) yang bersih suci.”
Surah Al-Insan : Ayat 21

4. Maksud ayat : " Mereka (Ahli syurga) mengenakan pakaian sutra halus yang HIJAU dan sutra tebal.
Surah Al-Kahf : Ayat 31

mie said... on 30 March, 2011

betul!!
thankz sebab sertakan ayat2 sebagai contoh...
ada yang gue baru tahu...

IMANSHAH said... on 30 March, 2011

bertandang la plak..huhu terasa macam aku lak nak bertandang tu..

iN said... on 30 March, 2011

kalau pakcik kawen mesti tema kale pink kan...kan...hahahahahahhaha

Prince Halilintar said... on 30 March, 2011

err..org besar pun ade yg kutip gula2 jugak tu..haha

MAPPIAU said... on 30 March, 2011

elehh mie akak tau ko pun same turut serta kutip gule2 tu kan kan cume ko nyuruk belakang kamera kan kan :P ngeeeeeeeee

Mr PenyuBiru said... on 30 March, 2011

lempar gula-gula dah macam bagi ayam makan pun ada.hehe..

tapi sonok berebut-rebut gula-gula kan.kekadang bukan nak makan pun,saje nak memeriahkan suasana.

buDAK keCIK said... on 30 March, 2011

wah, laksa!! nyum3.
dh boring asyik mkn nasi minyak je.
kan kan

mie said... on 30 March, 2011

imanshah!!
ye ke? lain kali gue jemput..
ehehheee

mie said... on 30 March, 2011

ubie!!
mesti la pink..
rugi sapa x minat pink...
hahahaaa

mie said... on 30 March, 2011

halilintar!!
tolong kutip untuk anak2 kot...
heheehee

mie said... on 30 March, 2011

mappiau!!
biasa la, gue kena cover line...
ehehehheee

mie said... on 30 March, 2011

penyubiru!!
sekadar hiburan...
kanak2 suka aktiviti ni..
eheheheee

mie said... on 30 March, 2011

budak kecik!!
betul tu, kena ada variasi..
eheheheee

pipoq said... on 30 March, 2011

ko nak lempar batu masa ko kawin nanti ? ok jugak tu kalo ko lempar batu permata..ahahaha..aku ingat bukan berebut je nanti, mau bertumbuk bertikam nak ngutip..

♥siEha♥ said... on 30 March, 2011

salam kenal n ziarah...

mie said... on 30 March, 2011

pipoq!!
kalo batu permata...
bankrup la lepas kawen..
heeheheee

mie said... on 30 March, 2011

sieha!!
salam kenal juga..
heheeee

Rie said... on 30 March, 2011

hehe..sesi lempar coklat tu aku tak penah nampak sblum ni :)

Pink Pearl Lady said... on 30 March, 2011

buat kenduri memang syok,sbb time tuela kita dpt berkumpul dgn sanak saudara jauh dan dekat....

zahidah dihaz said... on 30 March, 2011

lempar coklat n gula2? first time dengar orang buat macam tu....




New Entry: Nostalgia: Lagu zaman sekolah rendah

mie said... on 30 March, 2011

rie!!
ye ke? kalo tempat gue..
bukan coklat je..
duit syiling pun ada...
heheee

mie said... on 30 March, 2011

pink!!
betul tu, itu yang meriahnya..
eheheeee

mie said... on 30 March, 2011

dihaz!!
dah banyak sebenarnya..
eheheehee

nabilah_2908 said... on 30 March, 2011

family sy pun..bila ada majlis kahwin mcm ni..mesti ada acara lempar gula2..coklat...tp dlm masa yg sama dlm gula2 tu ada duit syiling...

time tu meriah sngt..tk kira budak..mak budak..bapak budak pun mengutip..hehe.. :)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
BLOG REVIEW : LIFE IS A WORD

mie said... on 30 March, 2011

betul tu...
kalo syiling2 tu memang sangat laku..
heeehheeee

Sharinginfoz said... on 30 March, 2011

Cuti sekolah memang ramai betul kahwin

mie said... on 30 March, 2011

itu la...
tunggu cuti sekolah akan datang pula..
eheheee

Lagenda said... on 30 March, 2011

Cantik kaler hijau tu.

Lempar gula2 tu baik2. Kwn mak, lempar gula2, dengan cincin kawin sekali terlempar
*cincin lucut dari jari sbb tak saiz*

Moga perkahwinan kekal higga ke akhirnya

mie said... on 30 March, 2011

ye ke?
untung sapa dapat cincin tu..
eheheheeee

NOOR FATIN said... on 30 March, 2011

mie. sila lempar ferrero rocher di majlis perkahwinan anda nanti. sekian terima kasih. haha..:P

mie said... on 30 March, 2011

itu terlalu exclusive..
bahaya dilempar..
eheheee

puteri ain said... on 30 March, 2011

laksa..perghh sedap tu..
jangan lupa jemput ye kawen nanti..hehe

mie said... on 30 March, 2011

kalo jemput nak daang ke?
heheheeee

mR.sYaH said... on 30 March, 2011

first time dgr kenduri kahwin makan laksa.. selalunya pergi kenduri kahwin asyik makan nasi jer.. hehe..

nelly said... on 30 March, 2011

Best tu !!!!

mie said... on 30 March, 2011

syah!!
nasi mesti la ada..
laksa tu hidangan sampinga...
hehheee

mie said... on 30 March, 2011

nelly!!
memang best...

zamdotcom said... on 30 March, 2011

wah..ada laksa..dh lama xmakan laksa.. ^^

p/s: nk makan cendol

pak long said... on 30 March, 2011

salam buat mie....
amboi meriah sungguh....
menu laksa kuala kedah ka...?

mie said... on 30 March, 2011

makan jangan x makan..
cendol pun sedap juga..
eheheheee

mie said... on 30 March, 2011

pak long!!
laksa biasa saja...
kalau laksa kuala kedah, lagi sedap..
ehheeee

Raji berkata said... on 30 March, 2011

eh yker..
sebenarnya jarang pula ak tgk majlis kenduri jamu org mkn laksa
mie kt negeri mana eh?

DaHLia said... on 30 March, 2011

kat kelate ke?
biasanya kelate je yg hidang laksa
:D

gadisBunga said... on 30 March, 2011

kaklong kamu dah kawen...tahniah!

adik GB kawin haritu pun tema hijau. :)

mie said... on 30 March, 2011

raji!!
laksa hanya sampingan...
nasi kenduri mestilah ada..
ehehee

mie said... on 30 March, 2011

dahlia!!
kedah, laksa hanya sampingan..
nasi kenduri tetap ada..
ehehheeee

mie said... on 30 March, 2011

gadis bunag!!
hijau nampai menarik kan..
menyeri lagi seri pengantin..
eeheheee

niesz said... on 30 March, 2011

hehehe..time akak niesz kawen xde lempar gula2, tp bunga, tp sedara laki yg dpt..hahaha..smpai tergolek2 nk kejar bunga..

selamat pengantin baru yer tu kak long awk.. :)

mie said... on 30 March, 2011

uihh!!
xkan nak kejar bunga..
kalo dapat bunga, kena kawen dulu..
ehehheee

KUREKURE COMEL said... on 30 March, 2011

seronoknye rewang......laksa....
baru mkn td....nsib baik...
kalau tak mau meroyan nak mkn mlm2 ni....hehehe...


comel pengantinnye....hehehe...

mie said... on 30 March, 2011

ye ke?
baru je nak bagi kebulur...
adik pengantin lagi comel..
ahahaaa

black_mel said... on 30 March, 2011

penuh poket bdk2 dpt choc..hehe..nice pic..

mie said... on 30 March, 2011

thankz...
itu je yang dapat mengembirakan budak2..
ehehe

papabear said... on 30 March, 2011

lama jugak cerita kawin ni ye.. :)

mie said... on 30 March, 2011

xde la...
ini saja cerita kawen sebelah pihak lelaki..
hehe

Yastro said... on 31 March, 2011

Lame gak tak pekene laksa nih....sok2 gi carik arrr....hehehe

mie said... on 31 March, 2011

bagus, jangan segan2 pergi cari..
eheheheee

toyolkiut said... on 31 March, 2011

wah..
ni yg buat TK rasa nk kawin jgk ni!
dpt tauke laksa pun best gak..
hr2 mkn laksa..
feberet TK tu..
hehe..

mie said... on 31 March, 2011

fuh!!
jom cari tauke laksa..
gue pun suka laksa juga..
ehehehe

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new