Doakan Kesihatan Alim Azim

 Salam 1 Malaysia!! Entry kali ini khas buat sepupuku yang ceria. Adik kepada Nekmah!! Alhamdulillah, Alim selamat menjalankan pembedahan apendiks. Walaupun masih sakit-sakit, diharap Alim sihat walafiat. Hanya pesakit apendiks tahu kesakitannya.

Selepas kenduri kahwin di rumah abang ipar ku, aku terus menuju ke Hospital Sungai Buloh untuk melawat Alim. Aku juga pernah mengalami pembedahan apendiks. Agak-agaknya, apendiks ni penyakit keturunan ke?  Sebab ramai juga sedara mara aku sakit apendiks.



70 comment on Doakan Kesihatan Alim Azim :

Nur Naimah Nashreen said... on 21 March, 2011

huuu . sayang adek ! tharu buad entry pasal ni ..

apezs shah said... on 21 March, 2011

salam

semoga dia cepat semubh..amin.

NICK IRFAN said... on 21 March, 2011

apendik? seram au dgr member aku ada kena sian dia aku tgk...

Prince Halilintar said... on 21 March, 2011

semoga die tak akan rase sakit lagi slps operation tu..

suri said... on 21 March, 2011

salam..
moga adiknya segera sembuh..

msti tak suka makan tu jdi bgni huuu...

perut jika di biarkna kosng asidlah memenuhi ruuang perut tu ...

mie said... on 21 March, 2011

nekmah!!
kesian tengok dia kat hospital semalam

mie said... on 21 March, 2011

apezs!!
begitulah hendaknya..

mie said... on 21 March, 2011

irfan!!
gue pun ada kena juga..
ehhheee

mie said... on 21 March, 2011

halilintar!!
itulah yang diharapkan...

mie said... on 21 March, 2011

suri!!
macam tu ke?
keturunan gue suka sambal belacan..
heheheee

zahidah dihaz said... on 21 March, 2011

semoga cepat sembuh..


NEW ENTRY: Lelaki tempatan VS Lelaki asing

Nadia Mashuri said... on 21 March, 2011

get well soon yer alim..
=)

niesz said... on 21 March, 2011

moga die cepat sembuh yer, takut gak kalau2 kena penyakit ni, dgr name penyakit tu pun dah rase pedih je..huhu..

mr.syazwan said... on 21 March, 2011

appendiks..

ermm agak bahaya tu

eh x la penyakit keterunan memandai je..

u mungkin secara kebetulan je kot..

huhu

apa2 pun semoga ALIM cpt sembuh

darkbatman said... on 21 March, 2011

bahaya gak rupanya.hopefully sepupu ko sht bro..

Raji berkata said... on 21 March, 2011

hohoho semoga dia cepat sembuh ;D
ak dlu pun kena gak owh apendiks
dah selamat buang dah
tpi alhamdulillah sempat buang sebelum dia meletup
kalau tak lgi bahaya

nabilah_2908 said... on 21 March, 2011

moga cepat sembuh la hendaknya....

jom ke APA KATA HATI pulak,
MAIN MASAK-MASAK

papabear said... on 21 March, 2011

Semoga semuanya sukses yah!

Encik Psychopath said... on 21 March, 2011

amin.

get well soon la kt dye.

mie said... on 21 March, 2011

dihaz!!
thankz, begitu hendaknya..

mie said... on 21 March, 2011

nadia!!
thankz, moga cepat2 sihat...

mie said... on 21 March, 2011

niesz!!!
itu la, gue pun pernah merasai..

mie said... on 21 March, 2011

ye ke...
tapi setiap keluarga mesti ada..
dengan kata lain, geng sambal belacan..
ehheheehe

mie said... on 21 March, 2011

darkbatman!!
itu la, moga sihat sepenuhnya...

mie said... on 21 March, 2011

raji!!
pengalaman kita sama....
kawan adik gue ada yg meninggal sebab apendiks meletup..
itu kena berjaga2...

mie said... on 21 March, 2011

nabilah!!
begitu hendaknya..
sama-sama kita berdoa...

mie said... on 21 March, 2011

papabear!!
pembedahan dah sukses...
harap kesihatan pulih sedia kala...

mie said... on 21 March, 2011

psychopath!!
memang mengharapkan kesihatannya pulih..
amin..

puteri ain said... on 21 March, 2011

adoii..sensitip sikit dgr pasal operation ni..takut sakit..hehe..

pape pun..semoga dia cepat sembuh..
makan ubat dan jaga makan betul2 ye..

mie said... on 21 March, 2011

itu la...
yang penting, jangan makan sambal belacan lagi..
eheheheh

ika said... on 21 March, 2011

ohh ! semoga cepat sembuh !

mie said... on 21 March, 2011

amin...
sembuh dan ceria kembali..

Amirrah Zawani said... on 21 March, 2011

semoga alim cepat sembuh.. insya Allah :)

mie said... on 21 March, 2011

sama-sama kita mendoakan kesejahteraan nya..

aLya maNip said... on 21 March, 2011

hope alim cepat baik.. :)

mie said... on 21 March, 2011

thankz,
berkat doa rakan-rakan..

Anonymous said... on 21 March, 2011

ALIM2..manja sgt lar tu..
tp xpew r...ety harap dye sembuh cepat...xskit2 agy... :D
amin........

mie said... on 21 March, 2011

ety!!!
biasa la, orang sakit..
eheheheee

Anati Soki said... on 21 March, 2011

mie!! fllower dah 1200!!!! terbaiklah!!! hehehe
apendiks? hehe..anat pernah kena.. oprate pun dah. fuuuh.. sakit oooh.. time otw g hospital naik keta, keta maca bergoyang ckit pun dah jerit2 sakit.. fuh... takut kalau nk igt balik

Dila Halim said... on 22 March, 2011

dila pun dh kena !
sakit jgn ckp..
get well soon azim !

Yastro said... on 22 March, 2011

Apendiks tu penyakit keturunan ker? Tak kot...gau rase cam ikut2 nasib/rezeki je laa...klau dh dtakdirkan gua kene...mmg takdir tuk gua la tu..tp ade langkah nak elak penyakit ni kot?

Bro Fit said... on 22 March, 2011

apendiks tu bukan tjadi kalau makan benda yang takleh hadam ke..nanti usus tersumbat..contohnya kalau makan biji cili atau biji buah.. semua orang pun boleh dapat apendiks rasanya..cuma kena jaga pemakanan ar..kan?

- Fitrihadi.com -

Afzainizam said... on 22 March, 2011

=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
//__l_l_,\____\,__
l_---\_l__l---[]lllllll[]
_(o)_)__(o)_)--o-)_)___
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
" Antara kau dan aku
Blog ini sebagai pengantara”
http://firestartingautomobil.blogspot.com/
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
“Tali timba ditarik perlahan
Terasa sejuk air perigi
Ziarah Blog tanda persahabatan
InsyaAllah hamba datang lagi”

Maaf kerana lama tak berkunjung yerrr .. minggu lepas agak sibuk sangat maaf lah yerr...

yup moga cepat sembuh...

pesakit penyakit apendiks kelihatan kerap duduk sambil membongkok bagi menahan kesakitan yang dialami. Kesakitan mungkin berkurangan jika pesakit berbaring pada sebelah badan dan menarik lutut ke arah dada.Bagaimanapun, budaya boleh tahan sakit sebegini merupakan cara hidup tidak sihat dan berbahaya.

Apendiks disifatkan sebagai kecemasan perubatan yang memerlukan pembedahan serta-merta bagi membuang apendiks kerana jika dibiarkan tanpa rawatan, apendiks yang mengalami keradangan akan pecah (tembus atau berlubang) lalu melimpahkan najis yang penuh dengan bakteria ke dalam kaviti abdomen.Selepas pembedahan, lazimnya, pesakit yang menjalani rawatan harus bercuti selama kira-kira dua minggu hingga sebulan dari pekerjaannya dan tempoh cuti itu akan menjadi lebih pendek di antara satu hingga dua minggu .selalunya Pesakit diberikan ubat antibiotik dan penahan sakit manakala rawatan susulan satu atau dua kali sahaja.
Apendiks boleh berulang semula sekali pun setelah dibedah sekiranya pangkal apendiks tidak berjaya ditemui semasa pembedahan sebelumnya.

Siti Nurhayati Dollah said... on 22 March, 2011

Semoga cepat sembuh :)Sakit ujian untuk menguatkan

MAPPIAU said... on 22 March, 2011

akak doakan mudahan adik sepupu mie cepat sembuh!! :))

mie said... on 22 March, 2011

anati!!!
penah juga terkena ek..
kita senasib...
ehehee

mie said... on 22 March, 2011

dila!!
itu la, hanya pesakit tahu kesakitannya..
ehehehee

mie said... on 22 March, 2011

yastro!!
apa langkah nak elak penyakit ni ye?
jangan makan sambal belacan?

mie said... on 22 March, 2011

fit!!
ada kebenaran di situ...
pemakanan yang betul menjamin kesihatan yang sihat...

mie said... on 22 March, 2011

afzainizam!!
thankz kongsi info ni..
patut la cara berbaring begitu memang dapat mengurangkan kesakitan...

mie said... on 22 March, 2011

siti!!
memang diharapkan sembuh sediakala...
hehehee

mie said... on 22 March, 2011

mappiau!!
sama-sama kita doakan...

kiwi said... on 22 March, 2011

huhu..smoga cpt sembuh..sihat2 je nti ^^

mie said... on 22 March, 2011

amin!!!
cepat sembuh, cepat sihat..

Heidi Shafiq said... on 22 March, 2011

insyaAllah die akan ok je.. :)

mie said... on 22 March, 2011

insyallah...
semua dokan dia pulih...

TiKa LEh said... on 22 March, 2011

semoga cpt sembuh..tak thu pulak ni pnyakit apendiks atau bukan..tp slalu lah dgr org rmi kena..

mie said... on 22 March, 2011

memang ramai kena..
seeloknya dijalankan operation secepatnya..

tehr said... on 22 March, 2011

moga2 cepat sembuh
dan jangan pula langgar arahan doktor
rajin2 makan ubat

mie said... on 22 March, 2011

wah...
penuh peraturan ni..
eheheheee

tia said... on 23 March, 2011

keturunan ke xjage makan eh ? =.='

nora said... on 23 March, 2011

bukan penyakit keturunan aarr
kebetulan je tuh

pappun ko ckp kat alim
semoga dia cepat sembuh ^^

ENTRY HOT : Betul ke Tak Betul??

mie said... on 23 March, 2011

tia!!
ntah la, peminat sambal belacan kot..
eheheee

mie said... on 23 March, 2011

nora!!
xkan kat alim je..
gue nak juga trima pesanan..
eheheee

Puteri Iqa Izyan said... on 24 March, 2011

hopefully he will get well soon ;))

mie said... on 24 March, 2011

amin!!
hopefully...

miss nina said... on 25 March, 2011

mie,apendiks berkait rapat dgn cara pemakanan
get well soon azim

mie said... on 25 March, 2011

ye ke?
rasa nya kena kawal makan la..
ehehee

afique said... on 26 March, 2011

semoga cepat sembuh. :)

mie said... on 26 March, 2011

thankz, itulah yang sentiasa didoakan..
eehehee

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new