Bas Sekolah VS Truck Askar

Salam 1 Malaysia!! Tiba-tiba teringat pula zaman muda remaja dulu. Semasa aku masih sekolah rendah di Tapah, Perak. Sesiapa yang tinggal di Tapah, pasti tahu kem tentera yang menghala jalan ke Kuala Woh. Di situlah tempat aku membesar dan memulakan status sebagai pelajar sekolah rendah.

Yang menariknya tinggal di Kem Tentera ni, pergi dan balik sekolah diangkut dengan menggunakan truck askar. Macam-macam pengalaman ada, tidak kira pahit ataupun pun manis. Yang pastinya, pengalaman berdepan dengan "si pinky berhidung comel" semasa tunggu truck askar, memang sentiasa dalam ingatan.

Maklum la, kem askar ni memang terletak dilereng bukit dan masih tebal hutannya. Tapi sekarang aku tak pasti la pula. Mungkin dah berubah dan semakin maju. Memang seronok jadi anak askar!! kadang-kadang pengalaman  masa muda sentiasa akan di ingati.

Entry kali ni, sebenarnya nak ucapkan terima kasih untuk blog "Mappiau' dan "Permata Ibu". Tiba-tiba dapat pula award ni. Dah lama rasanya tak ambil dan terima award ni. Yang pasti, kedua-dua blog ini ada kaitan dengan askar!! so, malas pula nak buat seperti arahan award tu. hoho!!

92 comment on Bas Sekolah VS Truck Askar :

kiwi said... on 08 January, 2011

si pink yg berhidung comel??ap 2???haha

IMANSHAH said... on 08 January, 2011

Salam, saya juga sekarang tinggal sebelah kem askar di Ipoh..hari2 tengok depa angkut budak2 sekolah naik truck

iN said... on 08 January, 2011

hahahaha...
si pink berhidung comel tuh mesti ba alif ba ya kan..kan..kan..pakcik

mie said... on 08 January, 2011

kiwi!!!
sangat comel, pasti dapat teka
heheee

mie said... on 08 January, 2011

imanshah!!
ipoh?kat sri kinta ke....

mie said... on 08 January, 2011

ubie!!!
sungguh bijak...
xsia2 belajar tadika dulu..

khairunnisa ♥ said... on 08 January, 2011

mie! haha, jumpa si pinky ye ;) hoho, masa muda muda dulu best ^___^

mie said... on 08 January, 2011

ye, memang comel...
hahahaa

misz molecule said... on 08 January, 2011

wahh...mesti kental neyh..hehehe

anakibu said... on 08 January, 2011

welcome welcome back....

mie said... on 08 January, 2011

molecule!!!
apa yang kental??
hahaaaa

mie said... on 08 January, 2011

anakibu!!!
i'm here...

Raji berkata said... on 08 January, 2011

mesti muka bangga jer time dpt nek truck askar mse kecik2 dlu ;P
erk pinky hidung comel?
manusia ker ehem2 =.="

mie said... on 08 January, 2011

semestinya!!!
yang comel2 slalu warna pink...
xkn xkenal..
hahaaa

ahsfantasy24 said... on 08 January, 2011

best naik truck..
hehe murah ^^,


Teratak usang:
http://www.ahsfantasy24.com/

mr.syazwan said... on 08 January, 2011

rasa hebat n kagum pun ada kan klau naik track tentera g sek

sah2 org semua pandg

so kita akan turun dgn penuh bergaya

=_=

denaihati said... on 08 January, 2011

tahniahlah dapat award memang blog ni yg terbaik lah.

MiSz SyuRa said... on 08 January, 2011

ms i sekolah kt kt kulim dulu, sekolah i ni pon dlm kem tp kem polis, so bebudak gi sekolah pon naik truck jgk. tp sampai sekarang lawak teringat nama yg tertulis kt truck sekolah tu.. FERI SEKOLAH.. ee xganazz lgsg.. slalu jd bahan tu.

NICK IRFAN said... on 08 January, 2011

ko anak askar rupanya? aku plak anak cikgu... hehe

Wan Jun Smile said... on 08 January, 2011

hahahaha.... awk naik truck askar & say naik truck polis...
"si pinky berhidung comel" itu aku selalu jumpe sbb tempat saya kat tambun..dulukan ladang "si pinky berhidung comel"

MonizaM said... on 08 January, 2011

saya anak saudara askar jek.. pernah naik trak askar dalam kem skolah.. huhu kenangan suasana dalam kem askar

Anugerah Juara Lagu 25 di www.oranglipis.blogspot.com

tehr said... on 08 January, 2011

cutenya gelaran
"si pinky berhidung comel"
tapi aku nampak, hidung dia tak la comel mana pun
hahaha

papabear said... on 08 January, 2011

masa sekolah dulu jealous gak tengok anak2 askar naik trak... hehe...

Puteri Iqa Izyan said... on 08 January, 2011

anak askar eyk?
mestti best kan naik truck tuh?
huhu :P

HonEyBuNNy said... on 08 January, 2011

bestkan naik track tentera g sekolah....heege

mie said... on 08 January, 2011

ahsfantasy!!!
memang best, xde kena bayaran pun..
heheheeee

mie said... on 08 January, 2011

syazwan!!!
rasa macam tu ke?
gue pun dah lupa..
hehehee

mie said... on 08 January, 2011

denaihati!!!
thankz, tapi blog denaihati tetap yang terbaik..

mie said... on 08 January, 2011

syura!!!
feri sekolah??
unik nama tu, heheheee

mie said... on 08 January, 2011

irfan!!!
ye ke, mesti ada pengalaman masing2..
heheee

mie said... on 08 January, 2011

wan jun!!!
itu la, sentiasa ada saja si pinky tu..
heheheee

mie said... on 08 January, 2011

monizam!!!
begitu la, lain bezanya...
heheheee

mie said... on 08 January, 2011

tehr!!!
oh, xcomel ke?
heheheee

mie said... on 08 January, 2011

papabear!!!
kenapa boleh timbul perasaan jelous tu..
heheee

mie said... on 08 January, 2011

puteri iqa!!
zaman muda remaja..
serba serbi seronok...
hehee

mie said... on 08 January, 2011

hunny!!
best la juga..
sekarang hanya tinggal kenangan...
ehehee

akubiomed said... on 08 January, 2011

Dulu masa sekolah rendah dahulu naik beca :-)

mie said... on 08 January, 2011

wow!!
best nya
dah lama xnaik beca..

Mr PenyuBiru said... on 08 January, 2011

tak pernah merasa naik truck askar.tapi pernah merasa naik jeep masa kecik² dulu.

mie said... on 08 January, 2011

ooo...
xpe, tunggu hari terbuka tentera nnti..
ehheee

miss lolly a.k.a luvfareda said... on 08 January, 2011

HAHAHAAHHAHA hari tu sebbaik tak rempuh si pink berhidung comel kat tumpat ritu. kalu idak. al-samaaaaaaaaaaaak laaa

mie said... on 08 January, 2011

gue pun pernah ada kisah yang sama...
tapi nasib baik brek tu power..
hehe

hans said... on 08 January, 2011

wah
best la ko gi sekolah naik truck tu
cam sempoi2 jer

P/S : Saya Akan Merindui Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah

MAPPIAU said... on 08 January, 2011

si pinky berhidung comel?? comel kah?? ohh tidakssss geli geliman lagi ade okeh hahaha

Fxysche Nas said... on 08 January, 2011

tiap ari panjat trak?
waaaa....seluar xkoyak kn?
hehehe =p

Amirrah Zawani said... on 08 January, 2011

wahhh anak askar rupanya :D

E.d.Y said... on 08 January, 2011

best tu..aku pernah duduk kem askar sungai petani, tp time tu xsekolah lg

mie said... on 08 January, 2011

hans!!!
memang best, denagn perkongsian bau2 masam..
ehheheee

mie said... on 08 January, 2011

mappiau!!!
geli ke?
comel je gue tengok..
heheee

mie said... on 08 January, 2011

nas!!
macam tau2 je pengalaman gue...
heheee

mie said... on 08 January, 2011

amirrah!!!
eh, nape tiba2 kagum plak..
ehehee

mie said... on 08 January, 2011

edy!!
rugi tu...
memang rugi..
heheeee

Anonymous said... on 09 January, 2011

bg seorang tentera.. truck askar tu la yg byk membantu kitorg dlm rutin harian.. kalu truck takde bleh kalah perang tau..

-papairfan-

Faaein Himura said... on 09 January, 2011

sy pun anak askar juga.. tapi anak askar pencen.. hehehe.. =P

wah.. tahniah yer dapat award.. =]

Hasrol Nizam said... on 09 January, 2011

aku pun selalu naik trak dulu2..memori tu.haha

mie said... on 09 January, 2011

papairfan!!!
betul tu..
sumber pengangkutan tentera...
heheeee

mie said... on 09 January, 2011

faaaein!!
sekadar award persahabatan...
heheee

mie said... on 09 January, 2011

hasrol!!!
memori lama-lama yang amsih segar..
heheee

iniialahaku said... on 09 January, 2011

hahaha..aku dulu sekolah ank2 agkatan tentera..pegi sekolah nek FERI SEKOLAH,tempat ko msti dia pgl feri sekolah gak kan?plik x??..best gla klu p mna2 suma nek trak je..trasa cam askar plak...

SyahmiFikri said... on 09 January, 2011

pengalaman camtuh la sgt bermakna kann..

ohoww.. bnyak cerita di hari tua nant

mie said... on 09 January, 2011

iniialahaku!!
gue pun xsure panggilan tu..
rasa macam askar berjuang ke sekolah..
ehhee

mie said... on 09 January, 2011

syahmifikri!!
kenangan yang sentiasa dalam ingatan..

akubest501 said... on 09 January, 2011

jom club med...

brat2104 said... on 09 January, 2011

sekolah rendah ko nama apa ek?
sekolah menengah nama apa lak?

maCy said... on 09 January, 2011

ni yg nak beli truck buat pegi skola ni. keke

mie said... on 09 January, 2011

akubest!!!
club med???

mie said... on 09 January, 2011

brat!!!
gue cuma sekolah rendah je kat sana...
sk datuk kelana

mie said... on 09 January, 2011

macy!!
beli jangan xbeli..
boleh tumpang nanti

puteri ain said... on 09 January, 2011

rindu zaman dlu2 ke?? hehe..

mie said... on 09 January, 2011

betul2..
sentiasa dalam kenangan...

pipoq said... on 09 January, 2011

bapak aku dulu sojar jugak..tapi sebab kitorang duduk dalam kem, dan sekolah aku berdekatan dan dalam kawasan kem (sg.besi) jadik aku jarang dapat naik trak askar ni kecuali kalo pegi lawatan..gi sekolah jalan kaki je..

hidayah said... on 09 January, 2011

oh anak askar uper nye.
eh eh, jap nak betulkan mata jap.
awat hang dah gune aku, mana gue ?

hehe... mata saya silap ka ?

mie said... on 09 January, 2011

pipoq!!!
oo, xpe la
janji dapat naik truck askar..
heheee

Solihin Zubir said... on 09 January, 2011

haha.. masa aku kecik2 dulu, rasa teruja bila tengok truck askar nie.. hehe..

mie said... on 09 January, 2011

yaya!!!
aku dalam petikan...
gue dalam komen..
ehheeee

mie said... on 09 January, 2011

solihin!!
pesal plak boleh teruja..
ehheeee

Fitrihadi.com said... on 09 January, 2011

ouh camtu ke hidup dalam kem askar.. wuuu macam penuh disiplin je...

papabear said... on 09 January, 2011

you are listed at http://kisahberuang.com/2011/01/09/top-commenters-free-ad-space/

mie said... on 10 January, 2011

fitrihadi!!
xde la disiplin sangat...
kisah budak2 lagi...

mie said... on 10 January, 2011

papabear!!!
thankz...

Mknace said... on 10 January, 2011

:) :) :) terbaeekkk!!!!

mie said... on 10 January, 2011

memang terbaik.....

emieysandra said... on 10 January, 2011

wah..mesti best, budak2 kcik suke naik knderaan besar pastu rmai2 lak :D

mie said... on 10 January, 2011

mesti la..
meriah dalam tu...

maza said... on 10 January, 2011

maza dolu2 masa budak2 pernah nak merasa naik truck tu.. hahahha

lepas naik truck tu, tahu ler azabnya.. terutama bila jalan tak rata dan bengkang-bengkok sana sini... ditambah pula matahari tengah rambang.. aderkkkk

mie said... on 10 January, 2011

truck ni, main redah je...
xkira lopak ke apa pun..
ehheeee

miss nina said... on 10 January, 2011

terpegun jugakla tengok kawan2 naik truck askar, teringin pun ada ms tu

mie said... on 11 January, 2011

ye ke!!
sampai camtu skali..
ehheee

Cheq Tun said... on 11 January, 2011

sape anak askar mesti tau azabnya bila tengahari.
berebut-rebut nak duduk yang paling ujung sebab lebih terbuka .

kalau sekolah sesi pagi mesti pagi2 cop tempat dulu. siap letak beg sebagai tanda. bukan orang yang beratur tp beg yang beratur.

paling tak leh blah beruntung giler la kalau dpt duduk depan dengan abang driver truck yang pakai baju celoreng2 kan.

mie said... on 11 January, 2011

wah!!!
sama la pengalaman tu...
mesti nak duduk dekat hujung..
pastu, pagi2 tggl beg tuk beratur..
eheheee

DaHLia said... on 20 January, 2011

sis dulu dari darjah 1 sampai tingkatan 4 naik trak tau...nama best dia Feri Sekolah.
Tempat favourite ialah bhgn depan sekali..sambil ngorat2 abg askar masa tu...kalo untung, dapat duk depan..haha

mie said... on 21 January, 2011

wow!!!
gue feveret kat hujung dekat dgn tangga..
ehehehehehe

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new