The Battleship Island of Japan (Ghost Island)

 Salam 1 Malaysia!! Pernahkan menonton fileme Battle Royale 2 : Requiem? Movie yang mencetuskan pelbagai kontroversi. Walaupun filem ini dah lama, tapi set pengambaran filem ada sejarah silamnya. Lokasinya terletak di Hashima Island ataupun dikenali sebagai "Gunkanjima" di Jepun.

Pulau yang pernah terkenal dengan arang batu terpaksa ditutup ekoran kemajuan industri petroleum. Akhirnya, Hashima Island dikosongkan pada tahun 1974. Sehingga kini, sesiapa pun tidak dibenarkan melawat ke Hashima Island. Pulau itu terus menjadi misteri. Jom saksikan gambar-gambar Hashima Island








44 comment on The Battleship Island of Japan (Ghost Island) :

A.D.A.M. said... on 27 December, 2010

Tgk gambar yg ko letak tu pun, aku dah rasa misterinya.

mie said... on 27 December, 2010

kena pergi sendiri ni..
baru tau misterinya

khairunnisa ♥ said... on 27 December, 2010

kenapa tak boleh pergi sana ye. macam best je -__-

maCy said... on 27 December, 2010

perfect cun~

emieysandra said... on 27 December, 2010

menyeramkn je gmbr2 tu..

mie said... on 27 December, 2010

khairunnisa!!!
itu gue xbrape pasti lagi...

mie said... on 27 December, 2010

macy!!!
cun??gue ke...
heheee

mie said... on 27 December, 2010

emiey!!
tempat tinggalan, memang la seram..
itula sebab namanya ghost island

NICK IRFAN said... on 27 December, 2010

mmg seram! berapa juta hantu ada di dalamnya pun x thu la kan?

mie said... on 27 December, 2010

ntah la...
hantu xpe,jangan mat pit dah la..
heheeee

a'im said... on 27 December, 2010

oh bandar ni::bandar ni dikatakan berhantu...sebab banyak sangat mati....sebelum ni pulau ni dijadikan bandar untuk pekerja2 arang batu...

cutenote said... on 27 December, 2010

Sekarang dah boleh orang masuk dah :D .

akubiomed said... on 27 December, 2010

Pulau tinggal ker? Mengapa tidak lagi berpenghuni?

tehr said... on 27 December, 2010

agak2 macam pulau bidong kat negara kita ke ni?

dotblogspotdotkom said... on 27 December, 2010

huhuhu memang penuh dengan misteri hinggakan tak nampak keadaan asal.. huhuhuhu

brat2104 said... on 27 December, 2010

ko ke yg tgkp gmbr2 tu? cane ko leh gi sana?

Amirrah Zawani said... on 27 December, 2010

tak penah tgk movie tu.. gambar2 tu cantik r :)

Bro Framestone said... on 27 December, 2010

bro ada layan cerita tue...

if xsalah bro kawasan tue la paling padat di dunia... di mana populasi manusia hampir 1000orang untuk 100m persegi... if xsalah bro la kan

etomyam said... on 27 December, 2010

memang klasik dan menyeramkan la pulak

mr.syazwan said... on 27 December, 2010

F
U
U
U
Y
O
O
O

DAHSYAT!

Fitrihadi.com said... on 27 December, 2010

erkk misteri ke atau menakutkan???

mie said... on 28 December, 2010

a'im!!!
betul juga info tu...
sekarang memang berhantu..

mie said... on 28 December, 2010

cutenote!!
dah boleh pergi ke?
tp nak buat apa pergi sana.. hehee

mie said... on 28 December, 2010

akubiomed!!
banyak sejarahnya...
itu sebab ditinggalkan...

mie said... on 28 December, 2010

tehr!!
pulau bidong??
xpenah dengar lagi ni..
kena selongkar...

mie said... on 28 December, 2010

dotblogspotdotcom!!!
misteri yang perlu dirungkaikan...

mie said... on 28 December, 2010

brat!!!
ayoyo, camna la gue nak pergi sana...

mie said... on 28 December, 2010

amirrah!!
layan movie tu...
baru tau camna keadaan kat sana..
heheee

mie said... on 28 December, 2010

bro framestone!!!
betul tu, fakta yang benar...
itu suatu masa dahulu la...

mie said... on 28 December, 2010

etomyam!!!
tempat tinggalan...
semestinya seram...

mie said... on 28 December, 2010

syazwan!!
sasyat sangat ke?
heheeee

mie said... on 28 December, 2010

fitrihadi!!!
dua-dua boleh dikategorikan...

Iznie said... on 28 December, 2010

salam.. tak tengok lagi movie tu...tp mcm misteri je kan... teringin nak jejakkan kaki kat tempat tu....mcm best je tmpat2 bersejarah ni.. :D

mie said... on 28 December, 2010

teringin???
ni mesti nak merungkai sesuatu..
hehee

miss nina said... on 28 December, 2010

wah..ade cter menarik di sebaliknya.
menarik nih!

mie said... on 28 December, 2010

memang banyak cerita menarik..
heheeee

Anif® said... on 28 December, 2010

Menyeramkan tetapi menarik untuk di "explore" :)

mie said... on 28 December, 2010

memeang sedia untuk di explore..
heheee

cik zaza said... on 13 March, 2011

uish..scary..

mie said... on 14 March, 2011

ye ke?
biasa2 aja tu..
ehehehee

... said... on 17 April, 2011

as salam..
sedikit kesilapan fakta.
'nama pulau konkrit ni, gunkanshima.

dan..pulau ni, bukan dilarang.semua boleh pergi. tiada larangan. tapi atas tanggungan sendiri. dan bukan semua lokasi boleh dilawati.

maklumat yang mengatakan ia pulau larangan sekadar mitos je. sebab ia bersangkut paut dengan reputasi sebuah syaraikat automotif yang terkemuka di jepun.

dan pulau ni tiada yang misteri. misteri dan sejarahnya boleh didapati di muzium negara jepun.

cuma kezaliman sebenar yang tidak dipaparkan secara jelas bagi menjaga air muka warga jiran negara jepun..


sila perbetulkan tanggapan saudara.

mie said... on 18 April, 2011

terima kasih sebab sudi berkongsi...
hanya mitos saja rupanya..
kena lebih mengkaji nampaknya..
heheee

jiwemude said... on 27 April, 2011

serem....

mie said... on 27 April, 2011

fuh!!
biasa la tu..
eheheee

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new