:: blog diserang virus malware? ::

 ya salam!!! sekarang ni, makin kerap pula aku blogwalking. bila-bila blogwalking ni, macam-macam kerenah boleh jumpa. ada yang terlebih feeling, ada yang sentiasa memberi informasi terkini dan ada juga yang cuba membangkitkan isu-isu semasa. selalunya, blogger yang datang blog aku ni, aku akan ziarah balik.

tapi hakikatnya, tak dapat pula nak masuk blognya. bukan sebab masalah internet tapi masalah virus malware. ini bukan satu blog saja tapi ada la dalam 4 hingga 5 blog. ada juga pernah terbaca tentang virus yang menyerang blog ni. mungkin di sebabkan widget ataupun link yang memang membawa virus. 

so, sebagai langkah keselamatan, blog-blog tersebut tak dapat dibuka. ini antara contoh dan amaran semasa aku mebuka blog yang diserang virus malware. [klik pada gambar untuk lebih jelas]


41 comment on :: blog diserang virus malware? :: :

miss zahidah said... on 01 May, 2010

la..virus rupanya tu....
pernah kena, tak tau pulak tu virus..
nasib baik tak buka page tu...=P

djambu puadovich said... on 01 May, 2010

tp widget ape yg berbahaya tu eh?

mie said... on 01 May, 2010

zahidah!!
mmg xleh nak masuk blog yg kena virus camni...
nasib baik anti virus sihat..
ehhee

mie said... on 01 May, 2010

djambu!!!
depend la....
kadang2 xperasan widget yg mana..
kena cek juga la..

amirah said... on 01 May, 2010

blog sy ok x?

mie said... on 01 May, 2010

ok je!!!
maksudnya, selamat dari virus la..
heheee

Sharinginfoz said... on 01 May, 2010

tahnks for sharing.. tension kan kalau kena virus...

Siapa Tengah Tengok Blog Anda Sekarang

mie said... on 01 May, 2010

itu la!!!
bahaya juga de virus ni...
mcm2 bleh jadi..

Syida Shukor said... on 01 May, 2010

geram jugak kalau jadi macam tu he . tapi setakat ni macam tak penah kena . mungkin laptop ni pun dah termasuk virus jugak huuu

mie said... on 01 May, 2010

laptop masuk virus perkara biasa..
ini, sampai ke blog pun nak diserang..
hehehee

Mr PenyuBiru said... on 02 May, 2010

biasa kalu pakai Chrome,mmg banyak blog yg ade malware.tapi bila pakai firefox,ok jer.hmmm

mie said... on 02 May, 2010

iye ke??
kira selamat la pakai chrome ni??
hohhohooho

Aus MeLankoLik said... on 02 May, 2010

owh , g kat dashboard > acc > webmaster > pastu boleh test blog utk check malware tu

mie said... on 02 May, 2010

wah!!!
thankz aus, gue baru tau mende ni...
ehehehee

menteil said... on 02 May, 2010

blog aku penah kena dulu..
puncanya aku upload kat ftp aku di CC bangang takde antivirus.. huhu,,,

mie said... on 02 May, 2010

ooo..
bahaya juga ek...

Anarm said... on 02 May, 2010

kalau termasuk blog yg ade malware, better cepat2 scan komputer.. malware ni bleh merebak.. kadang2 kita tak sedar die ade lepak dlm komputer kita.. bleh scan pkai Malwarebytes..

E.d.Y said... on 02 May, 2010

ish..blog pun kene virus...nasib la http://danielzaidi.blogspot.com tak kene virus..

(sempat promosi blog lg tu..hehe)

mie said... on 02 May, 2010

anarm!!!
good info..
thankz for sharing...

mie said... on 02 May, 2010

edy!!!
siap promote lagi ni..
kena bayo cukai ni..
heheheee

RaMa2UnGU said... on 02 May, 2010

bila guna google chrome slalu jadi camni..
firewall bagus kot.heeeee

mie said... on 02 May, 2010

hmm...
mungkin kot...
tapi rasa selamat sikit..
hehehe

APAN said... on 02 May, 2010

erm...sampai masuk blog ek...
hyperactive lak vtrus skang ni...
huhu...

tumpang lalu...

brat2104 said... on 02 May, 2010

adakah blog aku ada virus? ko tolong check ye? tq.. =)

miss nina said... on 02 May, 2010

komputer pun ada sakitnya, bukan org je kan?

Sir Marcello said... on 02 May, 2010

selalunya blog tue ada illegal content etc

mie said... on 02 May, 2010

apan!!!
virus tu ada semangat baru kpt...
nak berblog juga..
hehehee

mie said... on 02 May, 2010

brat!!!
selalu gue masuk ok je...
boleh try cara ni..
g kat dashboard > acc > webmaster > pastu boleh test blog utk check malware tu

mie said... on 02 May, 2010

miss nina!!!
komputer kan dah macam orang je skrg ni...
semua mende nak buat..
hehehee

mie said... on 02 May, 2010

marcello!!!
ooo, salah satu penyebab rupanya..
thankz..

Mohd Alimie said... on 02 May, 2010

salam singgah..sbb tu jgn pakai ambik je ape2 widget, kena tgk betul2 :) saya pn pnh kena dulu..blog tu kalu nak masuk jugak, boleh sbnrnya, klik je proceed..tp bahaya la kalau guna Windows..kalau guna linux cam saya ni (ehem, smpat promote linux ag), ssh sket virus nak kacau..

mie said... on 02 May, 2010

betul tu...
bahaya juga ek....
linux bagus ke???
kena try ni..
hehehee

Mohd Alimie said... on 02 May, 2010

bleh thnla..nanti aku igt nak post screenshot linux dlm blog aku..mana la tau bleh timbulkan minat org laen nak guna..ye tak..

mie said... on 02 May, 2010

post la...
boleh la tau serba sedikit..
hehee

Mohd Alimie said... on 02 May, 2010

hehe, dah buat dah post sal Linux tu, silalah jenguk:

http://mohdalimie.co.cc/os/jom-guna-linux/

Mantra said... on 02 May, 2010

Virus ni berjangkit didalam komuniti
blog yang berada dibawah hosting yang sama.
Blog saya pun turut dijangkiti.
Alhamdulillah sekarang dah OK kerana
servis pihak Hosting yang betul-betul tip-top...

mie said... on 03 May, 2010

alimie!!!
ok, nanti gue singgah..
hehheee

mie said... on 03 May, 2010

mantra!!!
ooo, bahaya juga kalo ambil host yg x effisyen..
hohohohoo

Tupai Karan said... on 03 May, 2010

baru jek minggu lepaih tengah nak blogwalking tu tiba2 kuaq skrin merah tu (chrome), tapi ingat xdak apa proceed gak. mhak aih skali virus daa.. hasilnya format pc terus lagi slamat ehee

mie said... on 03 May, 2010

uihhh!!!
bahaya juga ek...
kena cek computer slalu ni..
ehehhee

Skyies with Blackheart said... on 08 June, 2011

kena delete widget spe2 yg ambil saving mode enrgy . alhamdulillah , stelah sy remove code2 tu , sy punye blog selamat dri virus :)
korang selamat la mencuba k .

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new