Aku Suka Baca Diari Orang

 Salam Hari Jumaat!! Penghulu segala hari. Diari, kebanyakkan remaja perempuan mempunyai diari manakala hanya segelintir remaja lelaki suka menulis diari. Aku pernah cuba menulis diari tapi malangnya hanya cukup untuk 2 hari saja. 

Tapi aku ada satu tabiat iaitu suka baca diari. Ada sesiapa mahu share diari untuk dibaca? Bosan pula asyik baca buku sekolah. Eh!! masih bersekolah ke? Diari yang dimaksudkan bukanlah personal diari tapi sebuah novel remaja yang berkonsepkan diari. Jom kita terjah!!

 Diari Mat Despatch!! Merupakan diari yang pertama aku baca dan memang menghiburkan. Karya Bahruddin Bekri mengisahkan tentang kehidupannya yang susah mendapat kerja dan cuba untuk menjadi wartawan. Pelbagai kerenah dan watak diperkenalkan. Berkonsepkan "buku laporan Sains" yang dijadikan diari. 

 Diari Mat Despatch, Lelaki Baik!! karya baru Bahruddin Bekri yang sedang mencari definisi "Lelaki baik". Jika mengikuti Novel sebelum ini, pasti anda tahu sebab musabab mengapa pencarian definisi ini bermula. So far, aku belum habiskan lagi baca diari ni. 

 Diari Mat Kilang!! Mengisahkan tentang impian seorang Mat Kilang. Sentiasa memegang pada impiannya. Bak kata pepatah, "Gantunglah impianmu setinggi langit". Hasil karya Ahmad Fairoz Daud memang menarik walaupun agak simple. Dapatkan dipasaran sekarang.

Diari Si Ratu Air Mata!! Karya Natasha Effyzal ini mengisahkan pengalaman pertama anak gadis memasuki sekolah berasrama. Penyakit homesick semakin menjadi-jadi sepanjang kehidupan di asrama. Rasanya, memang ramai mempunyai penyakit "homesick" ini. Walaupun agak kebudak-budakkan tapi memang seronok bila di baca.

Sekali sekala, bacalah novel-novel remaja. Janganlah hanya memandang pada Majalah Mempelam ataupun URCD. Kepada yang berminat untuk menghasilkan karya-karya berunsurkan "Novel remaja" boleh lah menghubungi ptsone@pts.com.my. Mana tahu karya anda juga diterbitkan.

84 comment on Aku Suka Baca Diari Orang :

iN said... on 11 February, 2011

cm novel yg anak buah guwe beli!!!
kekadang guwe merempat g umah dia pun guwe balun je baca...hahahahaha

tp guwe suke bc komik lg..^_^

IMANSHAH said... on 11 February, 2011

salam erm sungguh laju ye mie bab2 baca membaca ini..tahniah...

p/s..diari xpernah ada..blog ni le diari saya

mie said... on 11 February, 2011

ubie!!
ye la tu...
tahu baca komik je, macam budak2...
eheheee

mie said... on 11 February, 2011

imanshah!!!
itu yang gue suka novel remaja..
x panjang2, heheee

A.s.t.i.n.a said... on 11 February, 2011

saya suka cerpen.. kah kah diary bermacam ade nehh

nub said... on 11 February, 2011

cadangan baguih ni. nak pinjam. hahaha

aiezhaa said... on 11 February, 2011

ag sonok bace diari sndri. =p

NurLailatul said... on 11 February, 2011

diari mat kilang tu ada kat rumah,,baru je beli tengah tunggu turn nak baca.

buDAK keCIK said... on 11 February, 2011

ohho.teringt kisah ak tengking adk ak sbb bc diari ak... ak mrh giler2 sbb dlm diari tu ade ak citer psl blk laki yg ak minat. kan dh kantoi tu. wahahha

Piah Becok said... on 11 February, 2011

oh saye fail menulis diari. tekan papan kekunci untuk blog saye lulus..:p

anakibu said... on 11 February, 2011

tak penah abis tulis diari...

NurSya said... on 11 February, 2011

satu2 nye diari dlm bntuk novel yg pernah kte bace..diari yayah..sweet cte tu..:)

tehr said... on 11 February, 2011

setiap tahun dapat diari dari jabatan
ada sapa2 nak terbitkan ke?
haha

Amirrah Zawani said... on 11 February, 2011

malas nk baca diari...
suka baca blog jeee :)

Fida said... on 11 February, 2011

Dulu masa sekolah...suka la tulis diari...sekrg nie dah tak ada masa...tp buku diari tu semua msh ada dlm simpanan...sesekali bila baca...tersenyum sendiri la.

mr.syazwan said... on 11 February, 2011

design novel n diari

lagi menarik diari kan...

wan pun ada diari

nama diari wan

F
U
U
U
Y
O
O
O

MR WAN

baca la

hahahahaha

mie said... on 11 February, 2011

astina!!
cerpen terlalu panjang..
eheheheee

mie said... on 11 February, 2011

nub!!
alamak, nak pinjam ke?
ehheheee

mie said... on 11 February, 2011

aiezha!!!
ye ke?itu kalo rajin buat diari la..
eheheee

mie said... on 11 February, 2011

lailatul!!
siap tunggu turn tu...
heheheee

mie said... on 11 February, 2011

budak kecik!!
best tu, pinjam diari nak baca..
ahhaaaaa

mie said... on 11 February, 2011

piah!!
sama la kita, heeheee

mie said... on 11 February, 2011

anakibu!!
memang susah nak buat diari ni sebenarnya..
eheheee

mie said... on 11 February, 2011

nursya!!
oo, buku tu ada kat umah gue...
xbaca2 lagi...
eheheeee

mie said... on 11 February, 2011

tehr!!!
cuba send kat email yang diberi..
mungkin diorang tertarik..
heheheee

mie said... on 11 February, 2011

amirrah!
kira 24 jam online la ni..e
ehheeee

mie said... on 11 February, 2011

fida!!!
meh gue nak baca, hehehehe

mie said... on 11 February, 2011

syazwan!!
fuyoo diari memang meletup..
macam diari artis...
heeheee

Zyash said... on 11 February, 2011

jOm singgah ke e-diary saya pulak...hehe...
Jom Beriadah Menaiki BUGGY RIDE di TAMAN BOTANIKAL MELAKA

Prince Halilintar said... on 11 February, 2011

selalu bace novel ke komik ke..jarang bace yg mcm diari ni..ape lagi klu nk tulis personal diari sendiri..haha

mie said... on 11 February, 2011

zyash!!
ada e-diari ye..
eheheeee

mie said... on 11 February, 2011

halilintar!!
memang malas nak tulis diari
itu yang baca diari orang

Rie said... on 11 February, 2011

wah..aku baru tau ada novel rupa gini

dulu org ada blog utk gantikan diari
skrg ni org dah tulis diari utk share dgn org ramai pula

interesting reality :P

NOOR FATIN said... on 11 February, 2011

mcm best je diari tu. hehehe masa skolah je sy ada diari. hehe

Sam Posmen said... on 11 February, 2011

masa kecik-kecik dulu suka juga jadikan buku tulis sebagai diari.

tapi sekarang dah sibuk. xsempat la.

iekabean said... on 11 February, 2011

lepas ni try la baca novel2 org dewasa pulakkk! pasti best.~

~najwa~ said... on 11 February, 2011

edisi yg kaler biru tu x pernah baca lg... yg rampaian sains tu dh khatam ;)

phreak-id said... on 11 February, 2011

lol. novel mcm ni pun ado.

anyway banner dah letak. thx bro


Terbaru > Drama Bersiri TV3 - Gemilang > Sahabat Blogger Dah Macam Twitter? >Contest Review Blog Kak Ina Kl Dot Com

Mak Su said... on 11 February, 2011

wah, perkara baru ni.... err, diary pempuan tua meroyan tk de oghang nak baca ker? ;P

Hanim Mahali said... on 11 February, 2011

cover novelnya sangat comel, menarik perhatian.... bestnya dapat terbitkan novel sendiri.... pernah jugak cuba nak buat novel koleksi sendiri, tapi jadik cerpen je pulak... huhuhuuu....

mie said... on 11 February, 2011

rie!!
biasa la, inilah cara untuk mengembangkan bakat..
eheheeee

mie said... on 11 February, 2011

fatin!!!!
patut la, suka menulis...
eheheee

mie said... on 11 February, 2011

sam!!!
biasa la, diari ni sesuai untuk yang memang xbusy je..
eheheee

mie said... on 11 February, 2011

ieka!!
gue xminat novel2 yang tebal2..
tambah2 kisah cinta..
membosankan..

Azmi said... on 11 February, 2011

aku layanj semua jenis bahan bacaan kecuali manga...
lagi suka nove thriller karya ramli awang murshid

kasi pinjam boleh???

mie said... on 11 February, 2011

najwa!!!
gue pun xhabis baca lagi..
eheheee

mie said... on 11 February, 2011

phreak-id!!
itu la, tapi menarik..
ehehee

mie said... on 11 February, 2011

mak su!!!
belum ada lagi yang nak baut...
gue pun teringin nak baca...
eheheeee

mie said... on 11 February, 2011

hanim!!!
itu la, jangan simpan bakat tu..
ehheheee

mie said... on 11 February, 2011

azmi!!
gue jarang baca membaca ni..
tiba2 tertarik pula nak baca...
hehehe

pinjam?kekee

Mr PenyuBiru said... on 11 February, 2011

suka aa ngan design cover novel tersebut.nampak kreatif dan sedap. :D

mie said... on 11 February, 2011

itula yang buat gue tertarik nak baca...
eehheeee

nabilah_2908 said... on 11 February, 2011

perasan juga novel ni kt book store hari tu...tp tk sure best or tk..

nk g cari la nnti.. :)


jom ke APA KATA HATI pulak,
TERAPI MINDA

mie said... on 11 February, 2011

kalau yang cintan cintun..
memang xsesuai...
tapi kalo yang manis senyuman..
sesuai la..
ahhaaaaaa

arep_lockermonth said... on 11 February, 2011

macam besh aje!! nak bc gk boleh?

mie said... on 11 February, 2011

memang best..
boleh saja kalo nk baca..
hihi

arep_lockermonth said... on 11 February, 2011

HEHE :p namapak menarik !sebab tu arep rase cam nak bace! cover die pon chantek2!

E.d.Y said... on 11 February, 2011

xpernah pun ada diari

Anati Soki said... on 11 February, 2011

lebih kurang novel je anat tgk.. wakaka.. meh anat bg ko baca diari anat.. ada mcm2 gmbo anat lukis. takda satu patah perktaan pun. smua gmbar..wakakakakakak

MDHAFiZ.NET said... on 11 February, 2011

memang bosan baca buku teks sekolah... hahaha.. baca diari org lg best kot...

zahidah dihaz said... on 11 February, 2011

sekarang ni tengah layan drama korea, jadi membaca tu sudah kurang....hehehehhe...


ingatkan buku english je yang ada jenis diary, buku melayu pun ada jugak rupanya...lama sudah tidak ke kedai buku ni...


New entry: Design pertama

Nadia Mashuri said... on 11 February, 2011

menarik tu..
dulu masa kecik2 suke tulis diari..
hehee..
jiwang gitu..

mie said... on 11 February, 2011

arep!!!
itu salah satu daya tarikan..
eheheee

mie said... on 11 February, 2011

edy!!
memang rugi kalau xde diari..
ahhaaaa

mie said... on 11 February, 2011

anati!!
tu mesti ada maksud tersirat..
eheehheee

mie said... on 11 February, 2011

mdhafiz!!
itu la, jom curi2 baca diari,...
aahhahaaa

mie said... on 11 February, 2011

zahidah!!
memang xpatut...
kena tanamkan niat membaca..
eheheee

mie said... on 11 February, 2011

nadia!!
ni mesti banyak ksiah2 menarik..
bagi la gue baca...

hans said... on 11 February, 2011

owh
rupa2nya ada banyak ekk
aku ingat satu jer
aku ada yang kulit buku coklat tu jer
nanti nak gi cari yg lain plak lah

Jom Ramai - Ramai Join 'Contest Situasi Hans : Gunakan Imaginasi Anda'

mie said... on 12 February, 2011

uihh!!
ko pun minat ke?
ehheeee

::NelyLeyana:: said... on 12 February, 2011

aku pon bace gak diari mat despeshh tu...

mase aku beli, semua kawan2 aku gelakkan aku sbb beli novel budak2...

aku beli sbb cover die cun...

uhuhuhu

mie said... on 12 February, 2011

gue pun segan je nak bayar kat kaunter..
tapi memang best plak novel tu..
ehehee

khairunnisa ♥ said... on 12 February, 2011

mie, nisa ada 11 diari.. best pe tulis diari ^__^ ingatkan diri sendiri.. tapi malu bila orang lain baca :)

mie said... on 12 February, 2011

ye ke!!
buat la novel camni..
eehehee

NuR 'aQiLaH said... on 12 February, 2011

layan novel seyhhh..

w
a
l
l
a
w
e
h

HAHA ;p

mie said... on 12 February, 2011

dah boring2 camni..
layan je la..
heheeee

YATZAKIE said... on 14 February, 2011

dlu ade diari sendiri,tp skang da mlas nak tulis la..diari untuk bayar bil2 adala..hehe

mie said... on 14 February, 2011

fuh!!
diari bil2..
ehehee

MAPPIAU said... on 15 February, 2011

hehehe buku diari akak tade dik buku 555 manyakkk mau ka baca? wakakaka :p

mie said... on 15 February, 2011

mau juga dibaca..
kot2 ada rahsia tersembunyi..
eheheee

cik zaza said... on 23 May, 2011

novel remaja best juga, dulu sy suka baca dear yaya.. hehe

mie said... on 23 May, 2011

dear yaya tu ada kat umah gue
tapi xbaca pun..
eheheee

AzwanRamli said... on 04 February, 2012

fuh...karya bakhruddin sume awesome....aku t'kena simptom ketawa b'rantai...haha...s'minggu tak abes senyum....

mie said... on 19 April, 2012

azwan!!
betul tu..
gue pun layan karya dia..
ehehehe

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new