Krisis Mesir Pencetus Peperangan Besar

 Salam 1 Malaysia!! Krisis mesir adalah yang terhebat untuk tahun ini. Seperti bakal berlakunya peperangan besar. Ini berkaitan dengan pemeritahan Hosni Mubarak. Adakah Israel dan Amerika Syarikat mengambil peluang untuk berperang dengan Mesir?

Sekali aku lihat gambar-gambar krisis di Mesir ini, tidak dapat bayangkan nasib-nasib rakyat Malaysia di sana. Kebanyakkan rakan aku telah temat pengajian disana tapi ada juga adik-adik rakan aku masih meneruskan pengajian di sana. Bagaimana dengan mereka agaknya?

Aku pernah sampai di Damieta, Egypt. Terus-terang aku tidak berapa suka dengan suasana di Egypt kerana sifat mereka yang suka meminta atau "mengepau". Tambahan krisi kali ini, memang tidak nampak penghujung nya. Adakah Hosni Mubarak akan meletak jawatan ataupun meminta bantuan Israel dan Amerika Syarikat?

So, marilah sama-sama kita mendoakan kesejahteran dan keselamatan umat islam di Mesir especially rakyat Malaysia yang hanya mempunyai sahabat handai untuk berlindung. Semoga semuanya berada dalam keadaan selamat dan sejahtera. Ikuti nasib pelajar Malaysia di Mesir

 Kem tentera di sepanjang Terusan Suez




108 comment on Krisis Mesir Pencetus Peperangan Besar :

Prince Halilintar said... on 01 February, 2011

berdoa je la supaya rakyat Malaysia disana dan umat Islam disana selamat dari anasir jahat..

pasal minyak tu mmg dah dijangka dr awal lagi akan naik sejak kemelut di Mesir berlaku..

iN said... on 01 February, 2011

mmber guwe ngan femily dia baru je g sane 26hb hari tuh..g melawat adik dia study sane...
tuh yg guwe risau...
tp alhamdulillah kerajaan melaysia kt sana dh buat yg terbaik utk mereka..
diorg kena stay dok dlm hotel je..tp makanan terhad..
kita boleh berdoa je semoga mereka semua selamat.

A.s.t.i.n.a said... on 01 February, 2011

Moga yang tidak bersalah dilindungi Ilahi...

mie said... on 01 February, 2011

halilintar!!
itu lah, hanya doa saja dapat disampaikan...

mie said... on 01 February, 2011

ubie!!
time macam ni plak nak jadi...
harapa mereka sekeluarga selamat...

mie said... on 01 February, 2011

astina!!!
moga begitu hendaknya..
amin...

mia.lia said... on 01 February, 2011

moga dorang sume slamat
ksian btol dkt diorang
msti tgh risau gile..wuu..hrp fmily dorang bsbr

MDHAFiZ.NET said... on 01 February, 2011

ini akibatnya kalau jadi tali barut israel.. pemimpin xnak dgr ckp rakyat...pintu masuk utk palestin ditutup utk melarikan diri...ikut telunjuk yahudi laknatullah!!

mie said... on 01 February, 2011

mia lia!!
itu la, diri sendir pun risau...

mie said... on 01 February, 2011

yahudi semakin berleluasa..
itu bahayanya sekarang...

nelly said... on 01 February, 2011

harap dorang selamat . ..

mie said... on 01 February, 2011

itulah yang diharapkan..
amin!!

Nadhirah-chan said... on 01 February, 2011

semoga dorang selamat . kesian dorang yang ade kat sana .

mie said... on 01 February, 2011

itu la yang didoakan..

surihati_ku said... on 01 February, 2011

hati turut merintih...sb mash ada anak2 malaysia disana..

moga mrka dlm kdaan slmt dan terlindung dr mrka2..

lawat suri di http://loveisshearing.blogspot.com

mie said... on 01 February, 2011

itulah, rakyat Malaysia juga yang menjadi mangsa

Raji berkata said... on 01 February, 2011

huhu kesian betul T.T
semoga Allah menyelamatkan mereka di Mesir tuh
parents dorg mesti risau gle owh..
ish2

mie said... on 01 February, 2011

risau tu semestinya...
apa nak jadi sekarang ni..

maCy said... on 01 February, 2011

memang risau. dgn kes banduan terlepas. budak msia kena rogol kena rompak, semua tu mncetuskn kerisauan. tmbh dgn kenyataan muhyiddin suro student kita blk sndri.. haish

iekabean said... on 01 February, 2011

Wowww,
ini sgt scary!

mie said... on 01 February, 2011

macy!!
macam mana banduan boleh terlepas..
nampak sangat sistem yang teruk...
muhyidin pun cakap xberfikir..

mie said... on 01 February, 2011

ieka!!
bukan scary..
lebih daripada itu lagi

puanbee said... on 01 February, 2011

smlm tengok berita kemungkinan kerajaan akn bwk balik rakyat malaysia yang ada di sana tp yang diketahui pelajar jer yang bukan pelajar mcm mana lah ek? ermm moga tak papa2 lah!

Puteri Iqa Izyan said... on 01 February, 2011

same2lah kite berdoa ye.
n smga dieorg cepat2 dibawak keluar dr mesir tuh..

mie said... on 01 February, 2011

puanbee!!
itu yang menjadi pertanyaan sekarang..
hehee

mie said... on 01 February, 2011

puteri iqa!!
itu yang diharapkan..

LehaMY said... on 01 February, 2011

Semoga mereka semua selamat di sana . dan semoga keamanan kembali di bumi Mesir ~ Amin .

DaK CoMoT said... on 01 February, 2011

moga semua ney cepat2 berakhir dengan selamat..aminnn

NOOR FATIN said... on 01 February, 2011

mintak2 la mereka selamat..amin..

ahsfantasy24 said... on 01 February, 2011

didoakan smoga smuanya slamat :)

mie said... on 01 February, 2011

leha!!!
keamanan pasti ditunggu semua pihak..

mie said... on 01 February, 2011

dakcomot!!
moga begitu hendaknya..
amin..

mie said... on 01 February, 2011

fatin!!
kita hanya mampu berdoa..

mie said... on 01 February, 2011

ahsfantasy!!
amin, begitulah hendaknya..

aLya said... on 01 February, 2011

dr tadi duk seram sejuk bace entri pasal mesir nie. seyes takot..
hope everything will be fine n semoga kawan2 yg kat sana diberi kekuatan untuk hadapi seme yg kat sana :)

ANATI SOKI said... on 01 February, 2011

hubby anat kat sana.. malam td ym ngn die. voicecall ngn dia. sbb dia dah berjaya escape ke turki. dgr pengalaman dia cita.. scary sgt2

mie said... on 01 February, 2011

alya!!
tambah2 ada berita2 yang tidak elok..

mie said... on 01 February, 2011

anat!!!
dah kawen tggl jauh2?
nasib baik dah kluar dari sana...

mR.sYaH said... on 01 February, 2011

hanya berdoa yg mampu kita lakukan..
semoga mereka baik2 saja.. dan tdk berlaku perkara yg tdk diingini..

mizzapple said... on 01 February, 2011

semoga rakyat malaysia kt sana selamat.
takut jgak dgr cite2 cmnie.

mie said... on 01 February, 2011

syah!!!
begitulah hendaknya..
panjatkan doa sewajarnya...

mie said... on 01 February, 2011

mizzapple!!
banyak juga dugaan kat sana tu..

eqbalzack said... on 01 February, 2011

menakutkan dunia skrg ni..sebab tu abg eq sambung phd kat malaysia je..hehe

mie said... on 01 February, 2011

ye ke!!
malaysia pun kadang2 xaman..
eheheee

nabilah_2908 said... on 01 February, 2011

adik sepupu sy ada di sana..sampai sekarang tkdpt contact lagi...

tk tau apa nasib dia di sana..

moga semuanya selamat...

jom ke APA KATA HATI pulak,
HARI MENTERNAK LEMAK-PART 2

mie said... on 01 February, 2011

uih!!
bahaya tu..
moga dapat dihubungi secepat mungkin..

HAZWAN17 said... on 01 February, 2011

semoga mereka semua selamat

Eazy Izzuddin said... on 01 February, 2011

hope semua nya selamat xD

Solihin Zubir said... on 01 February, 2011

mudah-mudahan rejim hosni mubarak yg kejam tu berjaya ditumbangkan!
insyaAllah.. amin..

mie said... on 01 February, 2011

hazwan!!
itu yang disoakan..
amin..

mie said... on 01 February, 2011

eazy!!
begitulah hendajnya..
amin!!

mie said... on 01 February, 2011

solihin!!
hosni mubarak memang harus ditumbangkan..
tapi bukan cara rusuhan terhadap umat Islam..

miss nina said... on 01 February, 2011

risau nasib rakyat msia di sana..
mudah2an selamat

bawa balik je, jepun dah amik rakyat dia

r-5 said... on 01 February, 2011

Insya'Allah selamat sebab embassy mesir jaga btol2 kebajikan pelajar malaysia di sana. ini sumber dari sahabat saya yg telah selamat pulang dari sana ke tanah air~

puteri ain said... on 01 February, 2011

risau bila tengok news pasal ni..tp nak tau info semasa..hope semua kawan2 kat sana,students dan orang2 islam kat sana selamat dan dilindungi Allah hendaknya

MAPPIAU said... on 01 February, 2011

ish menakutkan betul rusuhan kat sane tuh, mudahan sume pelajar2 malaysia kat sane di lindungi dari segala keburukkan dan selamat semuanyer.

Farhan Zulhusmi said... on 01 February, 2011

krisis nie...yaallah....
aku tak taw nak ckp macam mane...emmm...
nauzubillah jika ini berlaku di malaysia...
tapi apabila melihat krisis nie apa yg pemimpin di malaysia lakukan???

pipoq said... on 01 February, 2011

aku tak tau lagi pasal semua ni..maklum la, baca sotkabar idok..tengok berita pun idok..

ape pun semoga umat Islam yang berada kat sana dilindungi Allah hendaknya..

FATIN SYAFIQA said... on 01 February, 2011

Uh takutnya...

IMANSHAH said... on 01 February, 2011

pagi tadi sempat berhubung dengan ibu kepada student saya di mesir..keadaan runcing.bekalan makanan terputus

CIK TOM said... on 01 February, 2011

ya Allah lindungi la semua rakyat malaysia di mesir...amin...

faraheartbeat said... on 01 February, 2011

semoga mereka semua selamat
amin ..

khairunnisa ♥ said... on 01 February, 2011

what happen wif your eyes? =.="

hm, doakan diorang yang berjihad study kat sana selamat. amin.

E.d.Y said... on 01 February, 2011

semoga semua rakyat malaysia di sana selamat hendaknya...

mie said... on 01 February, 2011

miss nina!!
itu la, semua negara dah mengelak dengan egypt..
lepas ni, makin kurang la pembangunan egypt..

mie said... on 01 February, 2011

r-5!!
jaga kebajikan pelajar ke ke?
bagaimana family yang datang ke sana

mie said... on 01 February, 2011

puteri ain!!
kita disini hanya mampu berdoa saja..
ehehee

mie said... on 01 February, 2011

mappiau!!
moga2 begitu la hendaknya..
kena hantar papairfan misi ke san pula la..
ehehee

mie said... on 01 February, 2011

farhan!!!
di pihak kita pun menjadi tanda tanya...
kita hanya mampu berdoa..

mie said... on 01 February, 2011

pipoq!!
sama la dengan gue..
ini pun nasib baca blog member2..
ehehee

mie said... on 01 February, 2011

fatin!!
gue pun gerun...

mie said... on 01 February, 2011

imanshah!!
begitulah bila darurat...
semua dicatu..

mie said... on 01 February, 2011

cik tom!!
amin, moga itu hendaknya..

mie said... on 01 February, 2011

faraheartbeat!!
amin, kita hanya mampu berdoa..

mie said... on 01 February, 2011

khairunnisa!!
mata gue masuk habuk...
amin...

mie said... on 01 February, 2011

edy!!
harap seperti itulah hendaknya..
amin...

Areef Ibn Naim said... on 01 February, 2011

salam,

moga mrk semua akan dilindungi allah swt... amiin...

mie said... on 01 February, 2011

amin!!
sentiasa selamat walaupun jauh disana

♥ Princess ♥ said... on 01 February, 2011

bygkan klu kita dlm keadaan tu...

little cart00n said... on 01 February, 2011

takut bila pk bnda2 macam ni jadi..
semoga semuanya selamat di sana!
kita doa bersama! :)

Amirrah Zawani said... on 01 February, 2011

sama2 lah kita berdoa..
semoga semuanya baik2 belaka..
insya Allah :)

mr.syazwan said... on 01 February, 2011

akhirnya buat jugak pop up window haha

sama2 kita doakan yg terbaik untuk umat seislam kita di sana ye

beberapa hari ini dgr cerita di sana

amat menyentuh dan tkt

huhu

mie said... on 01 February, 2011

princess!!
xdapat nak dibayangkan..
eheheee

mie said... on 01 February, 2011

little!!
itu la, takut terjadi pada diri sendiri...

mie said... on 01 February, 2011

amirrah!!
insyallah, moga terlindung segalanya..

mie said... on 01 February, 2011

syazwan!!
gue dipaksa... hehee
itu la, sma2 kita berdoa..

Zik said... on 01 February, 2011

pemindahan student2 malaysia on the ways...

papabear said... on 01 February, 2011

apa dah jadi dengan mesir. btw, blog anda listed di sini: http://kisahberuang.com/2011/02/01/top-commenters-january-2011/ and tolong beri 125x125 banner kalau ada :)

mie said... on 01 February, 2011

zik!!
nasib baik ada inisiatif..
ada juga harapan student malaysia

mie said... on 01 February, 2011

papabear!!
xtahu la nasib mesir selepas ni..
oh, nnti gue cari..
ehehe

Ilhamie3 said... on 01 February, 2011

banduan terlepas sbb penjara dibakar..
doakan lah yg terbaik utk saudara2 islam kita disana..ameen

mie said... on 02 February, 2011

oh!!begitu rupanya...
hanya doa yang dikirmkan..

acan ketot said... on 02 February, 2011

emp..
sdey..rmai kwn2 kat sne..
wsau..tpi mpu doa jew skang ney...

sissyira said... on 02 February, 2011

salam malam rabu =)

harap2 mereka semua selamat no..

awat tu, ang nangis ka? hehehe

MataHati @ MH said... on 02 February, 2011

semoga selamat warga malaysia kat sana.. cepat2 ler balik.

princess laila said... on 02 February, 2011

subhanallah..risau tol kan..humm..
moga saudara2 d sana d bawak lindungn Allah swt~

tehr said... on 02 February, 2011

aku risau israel dan amerika akan ambil peluang
makin besar malapetaka nanti

mie said... on 02 February, 2011

acan!!
gue pun tumpang bersedih...

mie said... on 02 February, 2011

sissyira!!!
emosiaonal skit.. hehee
sma2 kita doakan...

mie said... on 02 February, 2011

matahati!!!
itulah, sentiasa dalam perlindungan...

mie said... on 02 February, 2011

laila!!!
risau juga la/...
teruk sangan persengketaan di sana...

mie said... on 02 February, 2011

tehr!!
nampak gaya macam tu la...
diorang mula campur tangan bertambah leceh la..

suichi said... on 02 February, 2011

kasihan rakyat malaysia yg stranded kat sana....doakan je mereka

mie said... on 02 February, 2011

doa dari kita juga yang diharapkan..

cikpuanhady said... on 03 February, 2011

salam..sama-sama kita doakan kesejahteraan mereka..moga2 dipermudahkan segala urusan..

Jom skodeng :Tentang Salam dan As Salam

mie said... on 03 February, 2011

moga dipermudahkan dalam segala urusan..
amin.

sollehahn said... on 10 February, 2011

yg patut kita risaukan, AS dan israel akan ambil kesempatan untuk hancurkan mesir...

mie said... on 10 February, 2011

itu yang bahayanya sekarang..

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new