:: oblong dan jus jambu ::

oblong burger????
pernahkah terdengar perkataan "oblong" ni. rasanya, mesti ramai dah pernah dengar. tapi aku baru saja tahu kewujudan "oblong burger ni. masa ronda-ronda dekat pasar malam, ternampak pula benda pelik ni. sebab rasa ingin tahu, beli lah satu sambil interview adik manis yang jual "oblong" ni. 

hasil interview aku dengan adik manis yang menjual "oblong" ni. katanya burger ini serupa seperti mcd prosperity!!! daging yang tebal, disalut dengan black pepper ditambah pula dengan bawang, salad dan mayonis. tapi yang bezanya, harganya lebih murah. dan ini merupakan salah satu keluaran tempatan. tapi rasanya dah lama "oblong" ni, cuma aku saja yang baru tahu.

satu lagi keluaran tempatan yang membagakan adalah "jus jambu".kalau sepanjang jalan dari alor setar ke sungai petani, memang banyak gerai yang menjual jus jambu ni. tambah-tambah musim panas ni, memang sesuai kalau disajikan dengan jus jambu. 

lihat lah, macam-macam cara usahawan buat untuk memajukan industri pemakanan. beginilah caranya kalau ingin berjaya. mencipta sesuatu yang terbaik untuk kegunaan bersama.

p/s: gambar-gambar ini di "google" dan di "edit" semula. harap maklum!!!


32 comment on :: oblong dan jus jambu :: :

brat2104 said... on 21 March, 2010

air jambu itu sangat sedap. memang feveret..

dah lama teringin oblong.. semalam, gi putrajay, ingat nak beli.. tapi dah habus!!!! waaa!!!!

mie said... on 21 March, 2010

ye ke!!!
br je 1st time makan oblong....
sedap juga rasanya...

dayangredzuan said... on 21 March, 2010

haha bru je nk teringat nk wat entry pasal oblong..

Sharinginfoz said... on 21 March, 2010

panas2 ni pekena air batu sedap ni

Jom Menyelam

Tak Ada Duit???

Miss Lula said... on 21 March, 2010

AKU PEMINAT OBLONG NO. 1 OKAYYY!!!!
hahaha..
pantas je aku p blog ko bila perkataan 'oblong' ada.. muahaha :P

Edriena Hazelina said... on 21 March, 2010

oblong tu memang da lame makan.
sebab kawen adek jual same macam mcd. sedap!

jus jambu batu tu pon memang da biase minum. untuk elak selesama. ayoe pon kene minum jus jambu batu kalau die kene flu. hehe..

tapi selalu beli dalam kotak tu je.

isha said... on 21 March, 2010

ni first time dgr oblong

menteil said... on 21 March, 2010

haha... masa kat sentul memang oblong peberet aku... tiap2 ari kot..

jus jambu tu kurang gemar la..

girlmansion# said... on 21 March, 2010

aku 1st time dgr burger oblong tu...
nmpak sedap jer...
perghh lapar!! hehe

mie said... on 21 March, 2010

dayang--->buat la!!!gue nak tau gak serba sikit ni...

mie said... on 21 March, 2010

sharing--->itu la, tapi jus jambu mm tebaik la...

mie said... on 21 March, 2010

lula--->bagus2!! rupanya dah lama ye... gue pun minat juga

mie said... on 21 March, 2010

edriena--->itu la, 1st time rasa pun nak lagi!! jus jambu kotak xbape feel camni... hehehe

mie said... on 21 March, 2010

isha--->sama la!!! sebelum ni, xtau plak kewujudan oblong ni... hahaha

mie said... on 21 March, 2010

menteil--->ko pun suka oblong?? laku juga kalo buat bisness oblong ni... hehhee

mie said... on 21 March, 2010

girlmansion--->kita serupa!!! jakun juga bila dgr nama ni... hehehe

miss chidori said... on 21 March, 2010

1st time lala dgr oblong..
nmpk cm sedap..tp disebabkan prosperity lala xmkn..so oblong pon xkan mkn kot....huhuhu

mie said... on 21 March, 2010

ye ke!!!!
test la dulu....
sama tapi x serupa....

Liyanaa. said... on 21 March, 2010

sedapppp gila oblong tuuuu. geram gila la sbb kt sini tak ada lagi pn oblong ni :( dlu slalu mkn mse dkt unisel uh

mie said... on 21 March, 2010

wah!!
minat juga oblong rupanya...
ramai suka rupanya...

brat2104 said... on 21 March, 2010

pergh.. laju gile komen diupdate.. tahniah tuan tanah.. hehe

mie said... on 21 March, 2010

ye ke!!!
tanak belum siap ditempah lagi..
hahhaa

E.d.Y said... on 22 March, 2010

aku suka jus jambu...kalau g mana2 nampak jus jambu mmg kompem berenti jap

iekabean said... on 22 March, 2010

huhuhuhu...
jus jambu special,sedap!!!


nak..nak!!!

hehh! takkan baru jumpa oblong~

mie said... on 22 March, 2010

edy--->ye ke!!! bagus tu... boleh la buka gerai jus jambu.. xpayah beli dah.. hhahaa

mie said... on 22 March, 2010

ieka--->itu la!! baru sedar kewujudan oblong ni...

hidayah said... on 23 March, 2010

apa pelik na nama iyer?

cantik edit !!! tahniah! wat kat ya sekali bole... hee~

mie said... on 23 March, 2010

ntah la!!!
mesti ada sebab dinamakan oblong ni..
sila terjah ye !!!!

demi yaya!!
semuanya boleh..

rie said... on 24 March, 2010

first time dengar oblong burger
katne nak cari ek?
sume pasar mlm ade ke?

mie said... on 24 March, 2010

rasanya kat pasar malam la...
xpun gerai2 burger berdekatan..

miss zahidah said... on 01 May, 2010

oblong?
tak pernah dengar pun =(

mie said... on 03 May, 2010

la, ingatkan gue je ketinggalan..
heheheeee

:: instagram ::

:: banner ::

ping.sg - the community meta blog for singapore bloggers
new